Nu tar EU krafttag mot kontokapningar

Foto: COLOURBOX
EU satsar nu på att komma åt bedragarna på nätet.

avKarolina Strömbäck Horney

MIN EKONOMI

Ett nytt EU-center för att komma åt nätbedragare öppnas i veckan.

Försvaret mot brottsligheten ska nu stärkas i EU-länderna.

Foto: LASSE ALLARD
Cecilia Malmström, EU-kommissionär.

Aftonbladet har den senaste tiden skrivit om personer som råkat ut för bedragare på nätet och fått sina konton och kontokort kapade.

Nu tar EU krafttag mot nätbedragarna. EU-ländernas försvar mot den organiserade brottsligheten på nätet ska stärkas och samarbetet öka.

Öppnar center

I veckan öppnas det europeiska centret mot IT-brott. European Cybercrime Centre, eller EC3. Onlinebedrägerier, stöld av kreditkortsuppgifter, utpressning genom virusangrepp och liknande ska motarbetas.

– Det är dags att lyfta den här frågan dit den hör hemma – till EU-nivån. Det går inte att försöka hantera de här brotten i varje land separat. Vi måste bli smartare och mer samspelta än brottslingarna. Vi måste ligga steget före, säger svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström i ett pressmeddelande.

I arbetet kommer fokus att ligga på tre områden – den organiserade brottslighetens bedrägeriverksamhet, spridning av barnövergreppsmaterial på nätet och attacker mot viktig infrastruktur i Europa.

Varna för hot

Konkret ska centret spåra stulna kreditkortsuppgifter över gränserna, förhindra intrång hos internetbanker och varna för nya hot och virusattacker. Centret kommer även att samordna polisinsatser och hjälpa till i utredningar, exempelvis genom att undersöka hårddiskar som beslagtagits från barnsexförbrytare.

– Den som inte känner sig säker på nätet kan inte utnyttja möjligheterna fullt ut. Därför måste vi komma åt den här brottsligheten och öka kunskaperna om hur man skyddar sig, säger Cecilia Malmström.

Enligt siffror från Europol drar den organiserade brottsligheten i Europa in omkring en och en halv miljard euro per år på kortbedrägerier.

ARTIKELN HANDLAR OM