12 produkter som snart går i graven

De en gång så populära och välanvända CD-skivorna är nu på gränsen till sin existens.

En annan produkt som snart kan försvinna är flaskvatten, det tror Huffington Post som listar klassiska produkter som är på väg mot en trolig död.

Här är prylarna som försvinner.

1 iPod

I över tre år har försäljningen av iPods minskat när Appleanvändarna i stället väljer iPhones och iPads, enligt Zdnet.com.

2 Fasta telefoner

Enligt en undersökning bland 20 000 hushåll i USA har hälften av amerikanerna gjort sig av med sin fasta telefon. Kommer du ihåg senast du gav ut ditt hemtelefonnummer?

3 Kameran

Kameror som kräver film och mörkrum innan fotot blir synligt är på väg att försvinna. Ett bevis för detta kanske kan vara fotogiganten Kodak som förra året lämnade in en konkursansökan.

4 Videobutiker

Konkurrensen från Netflix och andra on demand-tjänster hårdnar och videobutikernas dagar kan vara räknade. I USA gick videouthyrningskedjan Blockbuster i konkurs 2011.

5 CD-skivan

Albumförsäljningen stod 2007 för omkring 86 procent av den totala skivförsäljningen i Sverige, enligt statistik från Grammofonleverantörernas Förening. 2011 hade siffran minskat till 46 procent, samtidigt som den digitala försäljningen stod för 51 procent av den totala musikförsäljningen. I USA minskade försäljningen av CD-skivor från 90 procent av den totala försäljningen 2007 till 79 procent 2009, enligt CNN.

6 Handskrivna brev

Verksamheten som ansvarar för posthanteringen i USA har i flera månader legat på gränsen ekonomiskt och är nära en konkurs, enligt Huffingtonpost.com.

7 Tvålen

Försäljningen av tvål, i fast form, har minskat med 85 procent under de senaste 20 åren i USA enligt Minneapolis Star Tribune. Den främsta orsaken uppges vara att amerikanerna upplever den som mindre hygienisk än flytande tvål.

8 Disketten

Disketten som överförings- och lagringsenhet har konkurrerats ut av USB-minnen och otaliga andra sätt att föra över information på datorn.

9 Flaskvatten

Allt eftersom konsumenterna börjar bry sig mer om att använda miljövänliga behållare kan traditionellt flaskvatten snart vara på väg bort, tror Minneapolis Star Tribune. Coca Cola och Pepsi är två tillverkare som redan försöker använda mindre plast i sina flaskor.

10 Manuellt växlade bilar

I takt med att automatväxlade bilar blir billigare och mer bränsleeffektiva minskar anledningen att köpa en bil med växelspak, menar USA Today.

11 Uppslagsverk

Wikipedia och andra källor för informationssökning på internet har till stor del redan konkurrerat ut uppslagsverken. I mars meddelades att Encyclopaedia Britannica upphör i tryckt version, efter 244 år. Framtida versioner kommer endast att finnas online.

12 Faxmaskinen

När faxen kom ut marknaden för vanliga människor på 70-talet ansågs den som en revolutionerande produkt. Men vem använder faxen i dag? Yngre generationer vet knappt vad en fax är, i stället är det mejl som gäller. 2013 blir året då faxen äntligen går i pension.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN