Här är Sveriges populäraste bil

avMikael Stengård

Ny undersökning: Så här tycker kunderna om bilmärkena

1 av 6 | Foto: STEFAN MATTSSON
Bästa bilen enligt svenskarna – topp 5 Plats 1: Skoda.

Det är varken BMW, Volvo eller Audi som är den bästa bilen, enligt kunderna.

I stället går utmärkelsen till en doldis från Tjeckien.

– Det är överraskade, säger Jan-Inge Isacsson på Autopedia, som ligger bakom undersökningen.

Autopedia är en ny tjänst som sammanställer hur nöjda alla nybilsägare är med sina bilar. Utifrån resultaten tas en lista fram över Sveriges bästa bilmärke.

Och när kunderna sagt sitt är det inte jättar som Volvo, BMW eller Audi man är mest nöjd med. Sveriges bästa bilmärke heter i stället Skoda. 84,2 procent av Skodägarna uppger att de är mycket nöjda med sin bil.

– Det är lite överraskande att de större klassiska bilmärkena hamnar så långt efter. Men jag tror att en Skodaköpare är en väldigt rationell bilköpare och väljer bilen av praktiska skäl, och inte för att den har snygg design eller är rolig att köra, säger Jan-Inge Isacsson, talesperson för Autopedia.

Rolig att köra

Skodaägarna ger överlag goda betyg till alla bilens egenskaper men säger att man framför allt är nöjd med bilarnas säkerhet, lastutrymmen och bekvämlighet. De säger också att bilen är rolig att köra.

Tätt efter på listan kommer Mitsubishi. Det japanska bilmärkets svenska ägare säger att bilarnas bekvämlighet och lastutrymmen är det som lockar mest.

Mercedes-Benz kommer på tredje plats. Ägarna till dessa bilar är främst nöjda med säkerheten, men också bilens invändiga inredning och kvalitetskänslan.

Allra högst kvalitetskänsla har BMW, enligt de svenska kunderna. BMW toppar också när det gäller bekvämlighet, utvändig design och köregenskaper. Men det klassiska tyska bilmärket kommer först på en sjätte plats när det gäller det totala omdömet Lastutrymmet och bränsleförbrukningen är det kunderna är mest missnöjda med på BMW-bilarna.

"Volvo i generationsskifte"

Volvo återfinns först på 16:e plats och får höga värden när det gäller säkerhet, bekvämlighet och lastutrymmen. Volvoägarna är dock missnöjda med bränsleförbrukningen och tycker inte att bilarna är roliga att köra.

– Att Volvo hamnar så långt ner kan bero på att bolaget just nu är inne i ett generationsskifte vad gäller bilmodellerna. De äldre modellerna kanske upplevs som bränsletörstiga, och den nya V40 har inte slagit igenom ordentligt på undersökningen, säger Jan-Inge Isacsson.

ARTIKELN HANDLAR OM