Renoveringsfällorna som kan stå dig dyrt

Av: 

Aftonbladet

Ta höjd för kostnaderna om du planerar att köpa ett renoveringsobjekt. Det blir ofta dyrare än vad du trott. Arkivbild.
Ta höjd för kostnaderna om du planerar att köpa ett renoveringsobjekt. Det blir ofta dyrare än vad du trott. Arkivbild.

Renovering

Läget är perfekt men huset gammalt. Renoveringar kan kosta mer än du tror. Här är felen du bör se upp med innan du köper.

Mögelangrepp, läckande tak och skorstenar som inte längre fungerar. Renoveringsdrömmen kan snabbt gå i krasch när dolda fel dyker upp och spränger din budget.

– De flesta jag pratar med som renoverar säger att det blev dyrare än vad de tänkt sig, säger Johanna Lindström, tjänsteansvarig vid hus- och besiktningsfrågor vid Anticimex.

Hon råder alla som funderar på att köpa ett renoveringsobjekt att kalkylera med att kostnaderna blir 10 – 15 procent högre än de kostnader man räknat med.

– Då kanske man inte blir så ledsen när man börjar betala sina fakturor.

Förändrad byggpraxis

Även om varje hus är unikt finns det vissa saker att räkna med inför ett köp. Ett hus som är byggt för över 25 år sedan kommer som regel att kräva renovering av det mesta. Dels för att ett slitage under många år kräver underhåll och dels för att byggpraxis i vissa fall förändrats. Inredda källare, torpargrunder, betongplattor på mark utan fuktskydd av fuktkänsliga material är exempel där byggpraxis förändrats och som i dag ses som riskkonstruktioner.

Ett stort ansvar läggs på köparen och en vanlig missuppfattning är att säljaren kan ställas till svars så fort det rör sig om skador som inte syns, exempelvis rör som måste bytas eller rötskador. Osynliga skador i ett äldre hus är helt enkelt något som köparen får räkna med utifrån bostadens pris, skick och ålder. Däremot kan en säljare ställas till svars om det rör sig om ett så kallat dolt fel, till exempel när en nyligen gjord renovering inte gjorts på ett korrekt sätt och därigenom skapat skador på huset.

– Ett dolt fel är ett fel som köparen inte kunnat förvänta sig, säger Lindström.

Använd näsan

Mögellukt och stank från golv och väggar är något som en köpare bör vara observant på. Ett trägolv som lagts ovanpå husets betongplatta utan att cellplast lagts under den kan kräva sanering för stora belopp.

– Då kan man behöva byta ut hela golvet.

Upptäcks mögel är det viktigt att ta reda på varför angreppet skett. Vindsutrymmen med mögelskador beror oftast på dålig ventilation. All fukt går då upp till de kalla vindsförråden där kondens bildas.

– Ska man göra en fullständig till och frånluftventilation där man ska dra kanaler i ett gammalt hus kan det bli svårt.

Om mögel och rötskadorna kommer från grunden får man räkna med en kostsam historia.

– Finns det en krypgrund går det att avfukta men det kostar ungefär 45 000 kronor.

Se upp för hussvamp

Men vad som verkligen ska få spekulanten att tveka inför husköp är hussvampen. Den kan finnas överallt där det finns trä och bryter ner träet vilket kan påverka hållfastheten.

– Då kan det bli tal om att bränna ner huset för att det blir för kostsamt med sanering, även om det är väldigt sällsynt.

Även hus med asbest i tak och väggar kan bli en dyr historia när du börjar flytta på väggar eller tar bort kakel. Då måste en saneringsfirma kopplas in som tar hand om avfallet.

Det cancerframkallande ämnet radon kan få den mest intresserade köparen att få hicka. Men ofta räcker det med att förbättra ventilationen för att komma till rätta med problemet. Däremot bör man vara uppmärksam om åtgärder mot radon tidigare gjorts men inte hjälpt. Då kan det nämligen bli svårt och dyrt att bli av med problemet. Dessutom bör man se upp med de kortmätningar som ibland görs inför visning då radon inte alltid upptäcks genom dessa.

– En korttidsmätning kan ge en indikation men inte ge några garantier, säger Lindström.

Tips om du ska renovera

  • Prata med den som besiktigat huset innan du köper om detta skett. Det är inte alltid lätt att förstå protokollen.
  • Om du misstänker fel på el-, rör eller skorstenskonstruktioner - ta dit en fackman innan köp som kan göra en korrekt bedömning.
  • Räkna med att renoveringen kommer att kosta 10-15 procent mer än vad du kalkylerat.
  • Börja din renovering utvändigt. Att först renovera köket kan bli dyrt om det sedan börjar läcka in genom taket.
  • Ta in flera offerter och välj inte den billigaste. Se i stället till att kvalitetsintyg finns och att den som ska göra jobbet har den kompetens som krävs.

Källa: Johanna Lindström, Anticimex

ANNONS

Sänk bilkostnaderna! Jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Här fyndar du billig sommarstuga

ÄMNEN I ARTIKELN

Renovering

Anticimex