6 tips som gör bolånet billigare

Att pruta ner räntan på bolånet kan spara stora pengar.
Att pruta ner räntan på bolånet kan spara stora pengar.

Framöver lär reporäntan stiga, vilket innebär dyrare bolån för de flesta. Men det går redan idag att spara 10 - 20 000 kronor om året på att pruta ner räntan på bolånet. Så här gör du:

 1. Hota med att byta bank
  Första steget är att göra klart för din egna bank att du är beredd att flytta bolånet någon annanstans. Kontakta och besök de två-tre banker som ger bäst ränteerbjudanden.
 2. Använd snitträntan
  Bankerna är tvungna att redovisa vilka räntor de i snitt erbjuder sina kunder. Använd den för att spela ut bankerna mot varandra. Nöj dig inte med snitträntan utan sikta lägre än så.
 3. Gör ny värdering på boendet
  Om du bott i din bostad under ett antal år är det sannolikt att värdet stigit. Det innebär samtidigt att din belåningsgrad minskat, och därmed bankens risk mot dig som bolånetagare. Använd den nya värderingen som ett argument vid förhandlingen.
 4. Gör en kreditupplysning på dig själv
  Ju bättre kreditvärdighet du har, desto större chans har du att få en bra bolåneränta. Om du vet med dig att du har en stabil ekonomi kommer du sannolikt få ett bra kreditbetyg, som du kan visa för banken.
 5. Visa ansvarstagande
  Kom till förhandlingen påläst och med en budget som visar att du tål stigande räntor. Säg att du behöver pruta ner bolånet för att spara inför kommande räntehöjningar. Det visar på ansvarstagande.
 6. Ha ett långsiktigt prutmål
  Du kanske inte kan nå drömräntan på första försöket. Testa igen om ett halvår – övning ger färdighet!
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN