Fler kontroller av arbetskraftsinvandringen

Av:  Elin Nordlund/TT

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vill se fler kontroller av arbetskraftsinvandringen. Arkivbild.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vill se fler kontroller av arbetskraftsinvandringen. Arkivbild.

Regeringen ger Migrationsverket ett nytt uppdrag om att kontrollera att reglerna kring arbetskraftsinvandringen följs. Kontrollerna gäller särskilt lagskärpningarna som införs den 1 juni.

Migrationsverket ska enligt det nya uppdraget rapportera till regeringen hur många tillstånd som beviljas och följa upp de personer som stannar kvar i Sverige. Regeringen vill att antalet kontroller ska öka och att fler av dem ska göras efter det att arbetstillstånd har beviljats.

– Det gäller att vi skyddar de arbetskraftsinvandrare som kommer hit mot exploatering, men också skyddar svensk arbetsmarknad, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Den 1 juni börjar de nya och delvis skärpta reglerna kring arbetskraftsinvandring att gälla. De innebär bland annat att ett nytt uppehållstillstånd införs för vissa högkvalificerade och välutbildade personer, och att ett anställningsavtal krävs för ett arbetstillstånd. De nya kontrollerna gäller särskilt de nya lagarna.

– Vi ska se till att de regelskärpningar vi gör också efterlevs, så att det blir mindre oseriös arbetskraftsinvandring, säger Ygeman.

Kontrollerna genomförs utöver Migrationsverket av bland annat polisen och Skatteverket, och det är de ansvariga myndigheterna som avgör vilken form av kontroll som är effektiv.

– Jag ser framför mig att det är riskbaserade kontroller i första hand, det vill säga att i de branscherna där vi vet att det finns systematiskt fusk och systematiska problem, där ska man göra kontroller. Det kanske både är registermässigt men också med besök på arbetsplatserna, säger Anders Ygeman.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 22 februari 2023.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu