Tampongbrist – butikshyllor i USA gapar tomma

Av:  TT-AFP

Amerikanska kunder har haft svårt att få tag på tamponger.
Amerikanska kunder har haft svårt att få tag på tamponger.

Tamponger är den senaste i en rad av varor som det råder brist på i USA. Råvarubrist, produktionsstörningar och psykologi pekas ut som orsaker.

Störningar i leveranskedjor har tidigare orsakat brist på bland annat mjölkersättning för bebisar, och de stora apotekskedjorna CVS och Walgreens bekräftar att det råder brist på flera tampongmärken.

”Vi förstår att det är frustrerande för kunder när de inte kan hitta vad de behöver. Vi kan försäkra er om att det är en tillfällig situation i USA, och att Tampaxgruppen producerar tamponger dygnet runt för att möta den ökade efterfrågan av våra produkter”, säger tillverkaren Procter & Gamble i ett uttalande.

En talesperson för företaget Edgewell, en annan stor tillverkare, förklarar bristen på deras märken med arbetskraftsbrist efter covidutbrott på ett par fabriker.

Patrick Penfield, expert på leveranskedjor vid Syracuse University säger att det också råder viss råvarubrist på bland annat bomull och plast, bland annat till följd av de stora behoven av munskydd och annan skyddsutrustning.

– Det här är tredje året i rad som efterfrågan på bomull i USA överstiger vad amerikanska bolag producerar, säger han.

Bristen har dessutom förvärrats av att kunder börjat hamstra sina favoritmärken för att inte riskera att bli utan, liknande situationen med toalettpapper som uppstod under pandemin.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu