Huvudena rullar på Australiens kolbjässe

Av:  TT-AFP

AGL väcker känslor i Australien. Bild från en domstol där energibolaget rättsligt drabbade samman med Greenpeace förra året.
AGL väcker känslor i Australien. Bild från en domstol där energibolaget rättsligt drabbade samman med Greenpeace förra året.

Australiens största utsläppare ger upp kampen mot it-miljardären Mike Cannon-Brookes. Ordföranden, vdn och ett antal styrelsemedlemmar i AGL avgår, och en påkostad plan om att stycka upp företaget skrotas.

AGL är en närmare 200 år gammal energibjässe, som ensamt står för 8 procent av Australiens utsläpp. Bland annat har företaget stora och förorenande kolkraftverk.

Cannon-Brookes har försökt ta över bolaget för att styra om det mot sol- och vindkraft, men både veteraner i AGL:s ledning och den tidigare högerregeringen avvisade de planerna.

I stället skulle AGL delas i två, varav den ena delen skulle fortsätta satsa på kolkraften, hette det.

Men efter Australiens parlamentsval häromveckan, där högern och kolvännerna förlorade, blåser nya vindar. De gamla AGL-direktörerna kastar alltså in handduken.

”Wow. En otroligt stor dag för Australien”, twittrar Cannon-Brookes, som redan är involverad i flera av landets största projekt för grön energi.

Han har dock bara lyckats köpa upp drygt 10 procent av AGL på öppna marknaden, så han behöver hjälp och stöd av andra om planerna för det bolaget ska gå i lås.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu