Många vill hyra bil i jul – nästan fullbokat

Av: 

TT

Många bokar nu bil inför julresan och i storstäderna börjar firmorna bli fullbokade. Arkivbild.
Många bokar nu bil inför julresan och i storstäderna börjar firmorna bli fullbokade. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten

Många anser att bilen är ett mer smittsäkert val än buss, tåg eller flyg för julens resor.

I storstäderna är hyrbilarna snart helt uppbokade.

Under luciasöndagen och efterföljande måndag började julruschen till bokningarna av landets hyrbilar - en vecka tidigare än normala år, enligt Anders Trollsås, vd för Biluthyrarna Sverige som samlar ungefär 470 enskilda firmor runt om i landet med 92-95 procent av marknadens hyrbilar.

– Jag vet att vissa av aktörerna i Stockholm, Göteborg och Malmö är i de närmaste fullbokade. Det går fortfarande att få tag på bil men det är inte många dagar kvar nu, säger han.

I övriga landet är det också ett bra tryck på bokningarna, enligt Anders Trollsås, men generellt fortfarande enklare att få tag på en bil även om det varierar lokalt.

Tufft år

Att bokningarna nu ökar är en välkommen utveckling för biluthyrningsbranschen som har haft ett tufft år till följd av pandemin.

– När pandemin slog till i mitten på mars var det nattsvart och april blev ännu jäkligare. Vi hade en 40-50-procentig nedgång ända fram till sommaren, säger Anders Trollsås.

Under våren gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att undvika inrikesresor längre än två timmar från hemmet, en begränsning som sedan togs bort i mitten av juni.

Hyr längre perioder

– När de hävde två-timmarsregeln, då small det till ordentligt med bokningarna. Sommaren blev alldeles utmärkt men sen blev det tungt igen i oktober, november och början av december.

Firmorna ser en trend både under sommaren och nu inför jul att kunderna hyr bilar för lite längre perioder.

– Möjligen tänker sig folk att om de ändå ska ha bil kan de ta den lite tidigare och använda den till alla sina ärenden som julgran och julklappar.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten