Ikea öppnar egen second hand-butik

Av:  TT

Begagnade möbler ska ta Ikea framåt i klimatarbetet – och kan locka flera kunder på köpet med ännu billigare varor.

I höst öppnar möbeljätten en ny butik i Eskilstuna med second hand-varor.

Under sommaren har Ikea gradvis öppnat många av varuhusen som fått hålla stängt till följd av pandemin. I Sverige har samtliga av möbeljättens varuhus hållits öppna, men antalet kunder har varit betydligt färre än ”ett vanligt år”.

– På grund av covid-19 har vi haft färre besök i våra varuhus jämfört med mer normala nivåer före pandemin. Å andra sidan har vi arbetat hårt för att möta kunders behov på andra sätt och därför har e-handeln till stora delar kompenserat tappet i den fysiska handeln, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Nu planerar bolaget framåt – och i höst öppnar Ikea Sverige en ny butik med begagnade varor inom det egna varumärket.

Nyckel i omställningen

”På grund av covid-19 har vi haft färre besök i våra varuhus jämfört med före pandemin”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.
”På grund av covid-19 har vi haft färre besök i våra varuhus jämfört med före pandemin”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Enligt Jonas Carlehed är satsningen ett av stegen för koncernen att nå bolagets mål att bli mer cirkulära till år 2030. Målet är bland annat att alla produkter ska vara tillverkade av förnybara eller återvunna material.

Och enligt företagets egen prognos kommer efterfrågan på begagnande möbler att bli allt större – andrahandsmarknaden för möbler beräknas öka fyra gånger så mycket som förstahandsmarknaden fram till år 2027.

– En central del för oss på Ikea är att hjälpa kunderna att förlänga livet på sina produkter. Det är en nyckel i företagets cirkulära omställning. Så det här är en fantastisk möjlighet att testa hur stort intresset är för begagnade möbler.

Att bolaget lanserar konceptet i år är ”helt oberoende” av situationen med coronapandemin, enligt Jonas Carlehed:

– Själva satsningen ligger i linje med våra cirkulära mål. Men det är uppenbart att om vi ska nå så många kunder som möjligt när ekonomin blir sämre är det en fantastiskt bra möjlighet för oss att vara en del av second hand-marknaden.

Billigare produkter

Butiken, som öppnas i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna, kommer att sälja möbler och andra produkter från Ikea, som kunder skänkt till ReTuna och som rustats upp av företaget. I butiken kommer det även säljas produkter från varuhusen som på något sätt skadats men kunnat lagas.

– Produkerna blir betydligt billigare än i vanliga Ikea-varuhus. Priserna kommer variera beroende på vad det är, och hur mycket vi har behövt laga eller rusta upp produkten.

– Om vi ser att det finns ett intresse för det här bland kunderna kommer vi att öppna fler butiker med begagnat framöver, säger Jonas Carlehed.

I återvinningsvaruhuset ReTuna i Eskilstuna ska Ikeas första second hand-butik öppna.
I återvinningsvaruhuset ReTuna i Eskilstuna ska Ikeas första second hand-butik öppna.
Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu