Här är kommunerna där flest får a-kassa

5,2 procent av invånarna i Haparanda fick ersättning

avGustaf Larsson , TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Haparanda är i topp när det gäller andel invånare som fick ersättning från a-kassan förra året. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Haparanda är i topp när det gäller andel invånare som fick ersättning från a-kassan förra året. Arkivbild.

74 000 färre fick ersättning från a-kassan, jämfört med för fem år sedan. Det visar en ny sammanställning av Sveriges a-kassor.
– Det finns mer kvar att göra, säger arbetslöshetsexperten Tomas Eriksson.

Haparanda, Övertorneå och Arjeplog. Det är de tre kommunerna som är i topp när det gäller andel invånare som fick ersättning från a-kassan förra året. 5,2 procent av invånarna i Haparanda fick ersättning medan det var 4,8 respektive 4,6 procent för de övriga två kommunerna.

– Hela sju av tio svenskar väljer i dag att vara medlemmar i a-kassan. Men det finns mer kvar att göra för att ännu fler ska få tillgång till den trygghet som a-kassan erbjuder, säger Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande.

Foto: Foto: Michael Steinberg/Press
Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert på Sveriges a-kassor.

”Ser stora skillnader mellan kommunerna”

I andra änden av tabellen återfinns Kinda, Mullsjö respektive Nykvarn som alla låg på 0,8 procent, visar statistik från Sveriges a-kassor.

– Vi ser stora skillnader mellan kommunerna i andelen som fått ersättning från a-kassan. Gemensamt för hela landet är att arbetsmarknaden blir allt mer flexibel och att kraven på flexibilitet måste balanseras med trygghet för den enskilde arbetstagaren", säger Tomas Eriksson vidare.

Totalt sett fick 223 873 personer i Sverige ersättning från a-kassan, vilket motsvarar 2,2 procent av befolkningen. Det är drygt 70 000 färre än för fem år sedan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI