Experten: Så lyckas du med frilanslivet

Konsult- och frilansyrken som växer trots corona

Publicerad 2020-06-10

Har du blivit av med jobbet till följd av coronakrisen?

Då kan frilanslivet vara ett bra alternativ.

– Flera frilansyrken har växt under den senaste månaden, säger experten Matilda Konkell.

Matilda Konkell.
Matilda Konkell.

Trots coronakrisen så ökar vissa områden på frilansmarknaden, speciellt inom branscher som IT och administration men även inom måleri. Det visar ny statistik från egenanställningsföretaget Cool Companys.

– Vi ser också att allt fler yrkesområden öppnar upp för projektbaserad personal, vilket är jätteroligt, säger företagets kommunikationsansvariga Matilda Konkell.

Vad är det första steget om man vill börja frilansa?

Det första steget är att gå igenom sin egen kompetensbank: Vad kan och vad vill du göra?

– Det kan vara så att man behöver komplettera, då kan man skaffa sig den kunskapen innan man sätter igång, säger Konkell.

När man har kompetensen är det dags för nästa steg: att skriva cv och portfolio för att visa upp sig på bästa sätt.

– Man kan också börja med på att känna på vattnet lite och testa på frilanslivet på deltid, det vara en bra början om man inte redan har uppdrag som står och väntar.

Vilka branscher ska man satsa på?

Enligt Matilda Konkell har de flesta klassiska frilans- och konsultyrkena stått sig starka. De yrkesområden där frilans- och konsultjobben vuxit under maj månad är:

 • Administratör
 • Konsult inom IT/Data
 • Kommunikatör
 • PR-konsult
 • Målare

– Vi ser också att det gått bra för många ”rot- och rutyrken”, alltså branscher som hjälper med att fixa saker i hemmet. Jag tror att det handlar om att så många spenderar så mycket tid hemma nu och passar på att göra om, säger Konkell.

Hur vet jag om frilanslivet passar mig?

Det finns flera för- och nackdelar med att arbeta som konsult eller frilans. För att ta reda på om frilanslivet är något för dig kan det vara bra att ha koll på detta:

Fördelar med att frilansa:

 • Man kan anpassa sitt liv bättre och styra sin egen tid.
 • Man får större utrymme att välja själv vilka arbetsuppgifter och uppdrag man tar.
 • Att frilansa ger en större rörelsefrihet när man inte är bunden till ett kontor. Man kan ofta jobba från vilken stad som helst.

Nackdelar:

 • Det kan vara stressigt att ständigt jaga nya uppdrag.
 • Det kan bli ensamt eftersom man inte har naturliga kollegor på samma sätt som på en vanlig arbetsplats.
 • Ekonomin kan bli lite ojämn, vissa månader har man fler uppdrag än andra.

Fem steg för att lyckas

 1. Bygg dig själv och ditt nätverk. När du ska ge dig ut på frilansmarknaden behöver du kunna visa upp din kompetens och hitta vem du ska visa upp den för. Fila på ditt CV och portfolio. Sociala medier, appar och jobbnätverk online är utmärkt för att börja bygga ditt eget nätverk och låta potentiella kunder veta att du finns tillgänglig på frilansmarknaden.
 2. Planera din ekonomi. När du tar steget ut i frilansvärlden finns det en del bitar som du själv behöver tänka på. Om du startar eget företag behöver du ha koll på att du eller din revisor sätter av pengar till bland annat pension, försäkring, semester och förmåner. Väljer du att fakturera med ett egenanställningsföretag sköter företaget det åt dig.
 3. Våga ta rätt betalt. Att sätta pris på sin egen tid kan vara svårt. Kartlägg din erfarenhet, gör research och fråga runt i olika nätverk för att skapa dig en bild av hur marknaden ser ut. Det handlar inte om att ta mycket betalt utan snarare att ta rätt betalt. Att våga ta betalt kommer definitivt stärka ditt självförtroende som en bra och professionell frilansare
 4. Ha en buffert. När man jobbar som frilansare kan lön och arbetsbelastning variera. Likaså, beroende på fakturalängd, kan det dröja innan inbetalningen av uppdraget kommer. Se till att ha en buffert så att du kan känna dig trygg även när du har lite luft mellan uppdragen.
 5. Jobba hållbart från början. Det spelar ingen roll om du är anställd eller frilansare, du behöver återhämtning för att hålla på lång sikt. Planera din tid väl så att du inte arbetar för mycket och skilj på jobb och fritid. Sist men inte minst – glöm inte semestern.

 

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln