Så har teleoperatörernas abonnemang höjts

Av: 

Josefin Westin

Mobiltelefoni

Snart blir det fri surf inom hela EU.

Då passar teleoperatörerna på att locka kunderna med mera surf och i vissa fall dyrare abonnemang.

– De är fria att göra lite som de vill, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna.

Från och med den 15 juni avskaffas roamingavgifter inom EU:s gränser men också Norge, Island och Liechtenstein. Det innebär att du kan surfa på samma sätt som hemma utan några extra kostnader – i stället för att få en dyr räkning på posten.

– Man får bara kolla som vanligt innan man åker på semester att man har ett abonnemang som faktiskt fungerar utomlands, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna.

Det är nämligen upp till var och en av teleoperatörerna att välja huruvida man ska erbjuda fri surf utanför Sverige eller inte, hur mycket surf kunderna får och i så fall när det ska införas.

”Har inga skyldigheter”

Många av teleoperatörerna har redan infört fri roaming. Telenor var först ut redan förra sommaren. Telia och Tele2 har nu också smugit igång. Telia erbjuder det till alla sina kunder medan Tele2 endast ger det till nya kunder eller befintliga kunder som tecknar om sitt abonnemang.

Telia hänvisar till lagändringen.

– Lagen börjar gälla den 15 juni och det är också då alla befintliga kunder får detta i sitt befintliga abonnemang. Däremot kan alla befintliga kunder såklart redan nu teckna den nya portföljen och exempelvis uppgradera till unlimited och ta del av roamingen redan nu, säger Malin Selander, kommunikationschef på Tele2.

De svenska mobiljättarna förbjuds dock från och med mitten av juni att ta ut en avgift för surf inom EU. Men de måste samtidigt fortsätta betala sina samarbetspartners i utlandet när vi nu frikostigt kan surfa på semestern.

Blir inte roamingavgiften då ett stort inkomstbortfall för de svenska mobiljättarna?

– Ja, det blir ju det i praktiken. Det är bland annat därför det finns en fair usage-klausul. Man bara ska få använda det här i fyra månader under en tolvmånadersperiod, säger Camilla Brogren.

Blir dyrare för operatörer

Samtidigt har både Telia, Tele2 och Telenor sett över sina abonnemang och ändrat surfpotten men också priset.

– De är fria att göra lite som de vill utifrån gällande regelverk så länge som de inte tar ut någon roamingavgift. De får dock inte ändra någonting i ett bindande avtal. I övrigt har de rätt att ändra sina villkor, så länge som de informerar enligt lag, 30 dagar innan ändringen träder i kraft. De har ingen skyldighet att erbjuda fri roaming egentligen, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna.

Post- och telestyrelsen bevakar nu utvecklingen:

– De kan göra förluster på det här och kostnaderna kanske de inte kan ta hem på slutkundsnivå om man inte agerar och höjer avgifterna. Vi har redan sett att Telia höjt surfpotten och priserna, säger Fredrik Kapper, handläggare på Post- och telestyrelsen.

Telia hänvisar dock prishöjningen till den utökade surfpotten.

– De innehåller fri roaming utomlands och vi utökar surfpotten med 50 procent, säger Inger Gunterberg på Telias presstjänst.

Telenor lanserar i dag en rad nya erbjudanden och bolagets vd i Sverige sticker inte under stolen med att det är en stor konkurrenssituation just nu.

– Dels baseras det här på efterfrågan från våra kunder dels att vi vill fortsätta vara attraktiva och konkurrenskraftiga, säger Patrik Hofbauer.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bolagen som anmälts flest gånger: ”Lurar folk”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni

EU

Telenor

Tele2

Telia Company

Tre (mobiloperatör)