– Tål du att bli googlad?

Av: 

Annika Jeppsson

Jobb & karriär

Så pimpar du dig själv på nätet

Ditt cv är perfekt och under intervjun är du självsäker och charmerande – jobbet är ditt.

Eller?

Dåligt rykte på nätet kan kosta dig din anställning.

Här är amerikanska Glamours tips för hur du kan pimpa dig själv i cyberspace.

Har du lagt upp skämtsamma kommentarer och festbilder på dig själv på Facebook?

Det kan stå dig dyrt.

79 procent av arbetsgivarna i en amerikansk studie uppger nämligen att de skaffar sig information om arbetssökande via nätet, enligt magasinet Glamour.

70 procent säger att de har nekat kandidater anställning efter vad de hittat.

Men det finns saker du kan göra för att städa upp ditt rykte på nätet. Här är Glamours tips:

Bli privat

Ta bort osmickrande bilder av dig själv på Facebook. Det innebär alla typer av foton du inte skulle visa för din framtida chef i verkligheten. Se också till att du har klickat i rutan ”Friends only”, så att bara de du vill kan se din Facebookprofil. Samma sak gäller för Twitter. Fundera också över vad du skriver i din statusrad. Chansen är att det kan bli synligt även om du har en skyddad profil.

Ta redan på vilken information som finns

Eftersom det är ganska troligt att din chef googlar dig kan det vara bra att ta reda på vad som kommer upp på nätet. Alltså, sök på ditt eget namn.

Begrav det som är dåligt

Okej, när du googlade dig själv hittade du säkert en eller ett par länkar som du inte var överförtjust över. Det kan vara svårt att få länkarna borttagna. I stället kan du skapa nya som poppar upp högst upp på söksidan. Det enklaste sättet att göra det är att skapa en egen hemsida. Du kan också göra en blogg med ditt namn i adressen eller använda sociala nätverkssajter som LinkedIn och Flickr eftersom de här sidorna rankas högt på Google.

Framhäv det som är bra

När arbetsgivare googlar ditt namn är det inte bara för att vara nätpoliser. De letar också efter positiv information som vittnar om att du är en sådan person de vill anställa. De sidor du skapade för att dölja saker om dig som var dåligt kan du använda för att skryta lite om dig själv. Lägg upp detaljer från ditt cv, publicera bilder från din senaste friluftssemester eller från maratonet du sprang. På så sätt låter du din framtida arbetsgivare veta att du är perfekta jobbkandidaten för företaget.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär

Google

Sociala medier