Konjunkturen fortsätter att mattas av

MIN EKONOMI

KI-chefen: Det går lite knackigt nu

ABB sparkar 12 000 anställda.

Volvo redovisar ett kraftigt vinstras.

Ericsson gör en förlust på 20 miljarder.

- Sverige har drabbats oproportionerligt hårt av den internationella avmattningen, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Ingemar Hansson.

De senaste veckornas flod av halvårsrapporter från de svenska storföretagen har bjudit på idel dyster läsning, med kraftigt försämrade resultat och sänkta prognoser.

Och de rapporter som presenterades på tisdagen var inget undantag: Den breda konjunkturnedgången i Asien och USA har slagit hårt mot industrigiganten ABB som redovisar ett kraftigt försämrat resultat under första halvåret i år. Bolaget sänker nu sitt lönsamhetsmål och gör sig av med 12 000 anställda.

- Det finns tydliga inbromsningseffekter i den svenska industrin. Exporten har gått dåligt och orderingången har varit dålig ett tag. Det går ju lite knackigt, det kan man ju säga, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Konjunkturinstitutet, KI.

Kraftigt vinstras för Volvo

Problemen för exportindustrin märks inte minst inom fordonsindustrin. När numera personbilslösa Volvo presenterade sin halvårsrapport på tisdagen redovisade företaget en vinst efter finansnetto på 561 miljoner kronor för det första halvåret, avsevärt sämre än förra året.

Men Volvos resultatet tyngs av omstruktureringskostnader på 1,3 miljarder kronor. Exklusive dessa blev resultatet 2,6 miljarder kronor, jämfört med 4,3 miljarder kronor samma period förra året.

Börstunga telekomjätten Ericsson redovisade en förlust på hisnande 20 miljarder kronor under andra kvartalet i år. Och tidigare har bland annat kullagerjätten SKF visserligen redovisat en bättre vinst än väntat, men samtidigt levererat en överraskande dyster framtidsprognos.

- Vad vi såg redan i juni - och det har accentuerats sedan dess - är att det i huvudsak är exportrelaterat. Det är framförallt telekomsidan och motorsidan, som är svag. Det är internationellt betingat, men det slår oproportionerligt hårt mot Sverige eftersom vi är överviktade jämfört med andra länder både vad gäller telekom och motorsidan, säger Ingemar Hansson.

Kraftigt minskad tillväxt 2001

I KI:s juniprognos förutspåddes att tillväxten under 2001 skulle stanna på 2 procent.

- Det är ingen låg tillväxt sett i ett historiskt perspektiv, men det är en låg tillväxt jämfört med vad vi har haft de senaste tre, fyra åren, säger han.

En ny konjunkturrapport från KI presenteras på torsdag, den 26 juli.

Den enda goda cigarr som hittills bjudits i rapportfloden är tobaksimperiet Swedish Match, som på tisdagen kunde redovisa en 20-procentig ökning av försäljningen av snus, cigaretter och cigarrer. Vinsten före skatt för årets första sex månader blev 930 miljoner kronor. Det ska jämföras med 827 miljoner kronor samma period förra året.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM