Nils: Så fick jag tillbaka mina bortlurade pengar

Nils, 38, lurades fullständigt av en investeringsbedragare och förde över totalt 300 000 kronor i vad han trodde var en säker investering. Plötsligt var allting förlorat.
Nu har han lyckats få tillbaka allt:
– Det känns helt fantastisk, obeskrivligt.

Polisen får in hundratals anmälningar varje år gällande så kallade investeringsbedragare. Det är från folk som lurats på hundratusentals kronor i jakten på snabba pengar.

Nils, 38, är en av de drabbade.

– Jag är inte så lättlurad i vanliga fall men i det här fallet, jag kunde inte säga nej. Jag har jobbat som webbutvecklare i 15 år och är expert på webben. Ändå gick jag på det här. Det talar för hur duktiga de är, säger han.

”Var ett lätt offer”

Han hade sedan tidigare intresserat sig på amatörnivå för kryptovalutor. Han vet inte exakt hur han hamnade på sajten option888.com. Den dök upp i flödet och han registrerade sig för investeringar i binära optioner.

Binära optioner har beskrivits som att spela på lotto. I korthet ska du gissa om till exempel en aktie ska kosta över eller under en viss nivå vid en viss tidpunkt. Om du gissar rätt får du tillbaka mer än du satsar. Gissar du fel förlorar du allt.

– Jag var blåögd. Jag visste ingenting om den världen och var ett lätt offer, säger Nils.

Hans kontakt på sajten fick honom att föra över större och större summor pengar. Han trodde att han gjort en tillräckligt bakgrundskoll på företaget när han hittade flera sidor som legitimerade sajten. Däremot missade han Finansinspektionens varningslista - där option888 finns med - men också på liknande listor i Österrike, Italien och Schweiz.

– Det var ett misstag. Jag skulle ha gjort grundligare research än vad jag gjorde. Personen som ringde upp mig var extremt övertygande och sen var jag inne i hans nät. Han visste hur han skulle manipulera mig.

”De hade alla bevis”

Nils hade till och med läst om fenomenet, både hos Aftonbladet och andra tidningar.

– Det står då att det ofta är äldre förmögna pensionärer som blir lurade på binära optioner och jag har tänkt ”så korkade kan man väl inte vara”. Sen åker jag dit själv.

Sajten fick Nils att trada, göra olika bett, till en början för små pengar som 500 kronor och upp mot 2000 kronor.

– Det gick bra i tvåtre veckor. Jag gjorde några smådeals och byggde upp självförtroendet och relationen till min kontakt. Det blir en kompisrelation. Han var helt under huden på mig. Jag betraktade honom nästa som en vän. Han var otroligt duktig på det psykologiska spelet. Han visste precis vad han skulle säga.

Ett par veckor in förstod han att han blivit lurad. När det var försent och höll på att ske. Han hade satsat på en valutakurs.

– Det som triggade var att jag noterade ner den exakta kursen och gick in på en annan sida som visade valutakurser och körde samma valutapar. Då såg jag att det inte var samma kurs.

Då upplyste han de ansvariga på option888.com om det. Plötsligt hade han förlorat 250 000 kronor i ett bett.

– Men det var inte jag som gjort det. Det såg ut som jag hade tryckt iväg 250 000 kronor på ett slumpmässigt bett. De fejkade att jag hade bettat och förlorat i en externs ögon. De hade alla bevis på sin sida. Jag var helt förkrossad.

Fick hjälp av jurister

Företaget var helt plötsligt okontaktbart. Han kunde inte föra över återstående pengar som fanns kvar på hans konto. Totalt hade de fått honom att föra över 300 000 kronor.

– Innan hade de sagt att det var en 100 procent säker investering och jag behöver bara föra över pengar och kan när som helst få tillbaka pengarna. ”Affären är helt säker” och det gick jag på.

Någonstans här brukar historien ta slut. Men inte för Nils. Han hade dokumenterat allting, tagit skärmdumpar på alla sidor, sparat mejlkonversationer och noterat telefonsamtal.

När han surfade runt kom han i kontakt med företaget Mychargeback.com och deras jurister. Efter att ha kollat upp företaget grundligt, bland annat via amerikanska företagsregister och förstod han att det var seriöst.

– Jag ville inte bli blåst igen.

Flera månader senare har han fått tillbaka sina 300 000 kronor.

Tack vare Mychargeback kunden Nils bank göra en chargeback, en så kallad återbetalning. Efter att ha presenterat sitt fall för banken, alla bevis och dokumentation med företaget fick han rätt. Banken kunde dessutom kräva tillbaka pengarna direkt från bedragarnas bank.

– Det känns helt fantastiskt, obeskrivligt. Jag önskar att fler får nys om den här möjligheten att få tillbaka pengar, säger Nils.

Nils lurades av en investeringsbedragare. Nu har han fått tillbaka sina pengar från bedragarna.
Nils lurades av en investeringsbedragare. Nu har han fått tillbaka sina pengar från bedragarna.

Kan driva på egen hand

Option888 föll på att det saknade licens.

– Det försökte sälja en tjänst som de inte hade rätt till att sälja.

Enligt Bob Eliaz, presschef på Mychargeback, var det tydligt att sajten höll på med bedrägeri.

– Nils hade att göra med bedragare, professionella tjuvar. Binära optioner är inte riktiga investeringar utan lurendrejeri. Inte ens banken förstår vad bionära optioner är för någonting och kan hävda att det var en dålig investering. De är sajterna med bionära optioner är inte kopplade till någon riktig marknad. De är helt enkelt videospel som är designade att distrahera deras offer medan de stjäl pengar online, säger han.

Det viktigaste är att kunna bevisa att företaget inte har en licens för sin verksamhet, som bevisar att de har en olaglig verksamhet. Och det här måste göras i tid, senast 120 dagar efter att man blivit lurad.

– I det här fallet var inte den här binära optioner-sajten kopplad till någon riktig marknad. De kunde inte tillhandahålla den avtalade servicen med kunden. Det var transaktioner baserade på bedrägeri, säger Bob Eliaz.

Bobs medarbetare presenterat bevisen och flera skrivelser om en återbetalning från Option888's bank som sedan Nils fick lämna in till sin bank.

– Din bank måste vara övertygad om att du har ett fall och öppnar då en dispyt och skickar allt till bedragarens bank. Bedragarna måste kunna bevisa att du har ett fall. Bedragarna kan skita i det här men riskera då att bli prickade av sin bank, säger Eliaz.

Nils fick dock avstå 25 procent av sina återbetalda pengar till Mychargeback, eftersom bolaget tar betalt för sina tjänster.

– För mig kostade det i det här fallet 70 000 kronor och det är rätt mycket pengar men det räddade min situation fullständigt.

Enligt Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter går det att driva en sådan här process även på egen hand:

– Det är inte alls svårt att göra det själv. Du vänder dig till din bank där du har ditt visa- eller mastercardkreditkort och gör en kortreklamation. För enligt konsumentkreditlagen kan du även reklamera köpet till kreditgivaren.

Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, menar dock att det här är lättare sagt än gjort.

– Du kan inte kräva att banken ska göra en chargeback. Sedan beror det på överenskommelsen mellan banken och kortföretaget om det är möjligt att få tillbaka några pengar den vägen.

Aftonbladet har sökt Option888 för en kommentar men utan resultat. Företaget är registrerat på Samoa-öarna och fortsatt verksamt.

Nils, som vill vara anonym, heter egentligen någonting annat.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu