Så mycket sänker bankerna sina låneräntor

Privatekonomi

SBAB, SEB och Nordea först att ge besked

Efter Riksbankens besked om att sänka reporäntan till rekordlåga 1 procent – nu kommer responsen från bankerna.

SBAB

Efter Riksbankens kraftiga sänkning av reporäntan sänker statliga SBAB de flesta av sina boräntor. Tremånadersräntan sänks med 0,65 procentenheter till 2,49 procent. Den tvååriga räntan sänks med 0,42 procent till 3,03 procent och den femåriga sänks med 0,16 procent till 4,42 procent.

Sänkningen gäller även för SBAB:s samarbetspartners Ica-banken, Ikanobanken, GE Money Bank, Nordnet, Salus Ansvar och Bank 2.

SEB

SEB sänker den rörliga bolåneräntan med 1,0 procentenheter från den 18 februari och tremånadersräntan (nu 3,14 procent) sänks till 2,54 procent från den 12 februari, meddelar banken på sin hemsida.

Dessutom sänks övriga lån och krediter för privatpersoner med 0,75 procentenheter och företagsutlåningen med 0,5 procentenheter.

Nordea

Nordea sänker på torsdagen tremånadersräntan med 0,6 procentenheter till 2,55 procent. Nästa onsdag, den 18 februari, sänks den helt rörliga räntan (som inte erbjuds på nya lån) med 1,0 procentenhet. Räntor på lån med längre löptid än tre månader lämnas oförändrade.

Rörlig ränta kommer inte att erbjudas på nya bolån inom ett nära framtid, uppger Michael Skytt, bolånechef på Nordea, för TT.

– Den kommer att vara stängd så länge som den så kallade ränteswap-premien som vi tvingas betala för att omvandla långa obligationskostnader till korta pengar fortsätter att vara så hög, säger han.

När det gäller de boräntor som binds på längre tid än tre månader så utesluter Skytt inte att även de sänks.

– Vi följer utvecklingen och den har varit ganska turbulent i dag. Vi får se framåt fredag.

Handelsbanken/Stadshypotek

Handelsbanken/Stadshypotek sänker tremånadersräntan med 0,70 procentenheter till 2,45. Ettårsräntan sänks med lika många procentenheter till 2,38. Tvåårsräntan minskar med 0,50 procentenheter till 2,98. Femårsräntan sänks med 0,25 procentenheter till 4,32.

Swedbank

Swedbank sänker tremånadersräntan med 0,60 procentenheter till 2,55 procent. Ettårsräntan sänks med 0,60 procentenheter till 2,53.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi