Privatekonomi

Elmehagen: ”Det var klantigt”

Förre AMF-chefen angriper samtidigt ”fega styrelser” i intervju

AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen, kritiserad för att ha skyddat sitt pensionskapital, är självkritisk i en intervju.

Samtidigt angriper han skarpt både AMF:s och SEB:s styrelse och kallar dem fega.

Christer Elmehagen.

Elmehagen säger till Svenska Dagbladet att styrelserna inte tagit sitt ansvar utan låtit vd:ar och tjänstemän ta smällarna för de senaste veckornas affärer.

Han anser att han inte gjorde formellt fel när han flyttade sitt kapital, 33 miljoner kronor, från AMF:s traditionella pensionsförsäkring till bolagets långa räntefond inför sin pensionering i höstas. Han kollade med jurister först, uppger han.

Överföringen skedde inför ett väntat återtag av åtta procent av pensionspengar på grund av börsraset. Återtaget skedde i februari, det gällde det traditionella pensionssparandet och berörde tre miljoner människor.

När det blev känt att Elmehagen liksom vice vd:n Ingvar Skeberg i höstas skyddat sina pensionskapital bröt en kritikstorm ut.

– Det var klantigt. Punkt, säger Elmehagen.

Hade Elmehagens kapital i AMF drabbats av återtaget skulle han fått behålla drygt 30 miljoner.

– Jag förstår om AMF:s kunder undrar om det har funnits någon gräddfil för direktörer i bolaget, vilket det förstås inte gjort.

Men styrelseledamöterna i såväl AMF Pension som SEB har flytt från sitt ansvar och lämnat vd:ar och tjänstemän ensamma kvar, anser Elmehagen:

– Annika Falkengren och Ingvar Skenberg får gå genom ekluten när de de facto bara följt de regler som gäller. Men det är de som framstått som giriga.

– Jag tycker styrelserna och de enskilda ledamöterna är fega och agerar fel.

Elmehagen anser att styrelsen i AMF Pension borde satt upp regler som säger att de ledande tjänstemännen ska rapportera förändringar i sina innehav i bolaget.

– Jag friskriver mig inte från ansvar. Men det stör mig att styrelsen tycks göra det.

Miljonbonus till Lantmännenchefer

Lantmännen femdubblar sitt bonusprogram för 2008. Sammanlagt delar toppcheferna på 9 miljoner kronor, skriver tidningen Land Lantbruk.

Lantmännens vd Per Strömberg får över 6,6 miljoner kronor, drygt 5 miljoner i lön plus en bonus på 1,5 miljoner kronor. Bonusen är baserad på Lantmännens resultat 2008, ett resultat som enligt styrelsen och ledningen var över förväntan. Medlemmarna får nöja sig med samma utdelning som året före, 7 000 kronor i snitt.

Lantmännens totala kostnader för vd i fjol landar på nästan 8,2 miljoner kronor med förmåner och pensionskostnader inräknade. Motsvarande kostnad för vice vd Claes Eriksson är drygt 5,6 miljoner kronor.

Lantmännen ägs av cirka 40 000 lantbrukare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM