Därför är amerikanska fonder hetast just nu

Av: Jim Baas, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

– Fastän det svajar om USA:s ekonomi

Amerikanska aktiefonder har varit rena förlustaffärer de senaste åren. Men nu kan du tjäna pengar på dem.

– Det finns bra argument för att de fortsätter överträffa snittet, säger experten Jonas Lindmark.

Jonas Lindmark, analyschef på fondbolaget Morningstar.
Jonas Lindmark, analyschef på fondbolaget Morningstar.

Plötsligt har USA-fonder blivit högintressanta. Bioteknik, läkemedel och IT, närmare bestämt. Samma fonder som har varit iskalla.

”Paradoxalt”

Historiskt sett har ju de här fonderna inte gjort sina innehavare sedan 2001. Det märkliga är att skakiga amerikanska ekonomin ligger till grund för att det svajar i resten av världen men i stället går upp i USA.

– Det är paradoxalt men går att förklara på ett rimligt sätt varför det blivit så, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondbolaget Morningstar.

Att luften inte går ur dessa fonder nu beror helt enkelt på att det har pyst ur dem så länge.

– Under hausseperioden var fonderna på tillväxtmarknader som stack i väg, som Brasilien, Kina, Indien och Ryssland. Men dollarn har sjunkit stadigt alla år sedan 2001, förutom 2005, och sjönk under den perioden från en nivå över tio kronor ner till dagens nivå med en snittkurs strax över sex kronor. Det är en dramatisk nedgång.

Ekonomiska problem

USA har fortsatt stora problem inom ekonomin, så stora att det spridit sig ut i världen. Där har till och med de heta tillväxtbranscherna fått sig en törn.

Men i stället för att dra med sig USA i ett ännu djupare fall, så vänder alltså vissa branscher där uppåt.

– Det beror på att de har fått dåliga nyheter under lång tid i USA, de fonderna har inte hängt med uppåt de senaste åren.

Heta USA-fonder

Sett till de tre senaste månaderna har amerikansk bioteknik, läkemedel och IT överträffat snittet. Och så lär det fortsätta, enligt Jonas Lindmark.

– Ja, det brukar alltid finnas folk som vill satsa på årets vinnare och då blir det en fortsatt spiral uppåt som kan fortsätta hela det här året och in på nästa.

Fonder som hdnalar inom konsumentvarubegreppet, som Nike, McDonald´s och Coca-Cola, kan också vara något att satsa på enligt Lindmark.

– De har setts som lite tråkiga men ses som mer intressanta nu.

Samtidigt är de senaste årens stora vinnare klart riskablare att satsa på just nu.

– Energibranschen har klarat sig bäst under 2003 till 2007. Men det finns ett tydligt mönster att de aktier som steg mest då, sjunker mer nu.

Aktier i el- och oljebolag skulle falla om energipriserna fortsätter brant ned, men kommer på sikt att repa sig, påpekar Jonas Lindmark. För det är så aktiemarknaden fungerar.

– Ser du det på tio års sikt så är marknadens förväntningar att aktieplaceringar kommer att stiga. Ingen vettig människa köper en aktie om han eller hon tror att den kommer att sjunka i värde.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN