Krispaketet röstades ner i USA

Rekordras på Wall Street efter nej till räddningsplan

Nej. Vid en dramatisk omröstning fällde USA:s representanthus president Bushs finansiella krispaket.

Dow Jones industriindex sjönk med 735 punkter eller 6,6 procent på måndagen, det största raset hittills på en enskild dag.

228 av kammarens 435 ledamöter röstade nej och 205 röstade ja. Under de tumultartade minuterna efter omröstningen försökte bestörta politiker förklara vad som hänt – samtidigt som de lovade att ta nya tag.

– Amerikanerna är arga och även mina kollegor. Men vi har inget val, nu måste vi arbeta tillsammans för att rädda ekonomin, sade republikanen och minoritetsledaren i representanthuset John Boehner i direktsänd tv.

Besviken

Främst republikanerna uppges ha röstat mot förslaget. Många av dem skyllde på talmannen och demokraten Nancy Pelosi. De sade att hennes tal ”förgiftat stämningen” i kammaren. Pelosi, å sin sida, underströk att demokraterna levererat sin del av rösterna.

– Budskapet om situationens allvar har inte uppfattats av republikanerna, men vår hand fortsätter att vara utsträckt. Vi ska jobba tillsammans som ett team över partigränserna.

Pelosi uppgav att hon talat med finansminister Henry Paulson och försäkrat honom att hon kommer att fortsätta arbeta för att lösa krisen.

Misslyckat

– Lagförslaget har misslyckats, men krisen har inte försvunnit, konstaterade hon.

Båda sidor i kongressen har ideologiska skäl att rösta mot hjälppaketet – republikanerna för att de är emot statlig inblandning i den fria marknaden och demokraterna bland annat för att de vill skydda skattebetalarna som tvingas stå för notan.

President George W. Bush pressade tidigare lagstiftarna att rösta igenom krisplanen med motiveringen att planen var av yttersta vikt för alla i USA. Planen skulle enligt Bush döda roten till den finansiella krisen och återställa styrkan och stabiliteten i det finansiella systemet, rapporterar CNN.

Enligt Tony Fratto, talesman för Vita huset, ska Bush vara mycket besviken över att krispaketet röstades ner.

– Det råder inga tvivel att det här landet står inför en svår kris som behöver motverkas, säger Fratto enligt CNN.

Störtdök

Landet står nu inför en svår kris, presidenten ska hålla möte med sitt ekonomiska team och kommer att ta kontakt med kongressens ledande politiker, uppgav en talesman på Vita huset kort efter beskedet.

Börserna i USA störtdök efter omröstningen. Dow Jones industriindex sjönk med 735 punkter eller 6,6 procent på måndagen, det största raset hittills på en enskild dag.

Även tidigare på dagen hade de visat röda siffror, trots beskedet att storbanken Citigroup köper den krisdrabbade banken Wachovia sedan amerikanska myndigheter har gått in som garant i affären.

Bloggsök - Svensk bloggsökmotor - Bloggportalens sökmotor

TT

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN