EU: ”Nästa år kan roamingavgifterna avskaffas”

MIN EKONOMI

Experten: ”Ett enormt framsteg”

Snart kan avgifterna för roaming vara avskaffade.

EU-kommissionen röstade om förslaget tidigare i veckan.

– De var överens om att vi vid den här tiden nästa år kommer ha blivit av med de här avgifterna, säger en källa i Bryssel till The Telegraph.

Foto: Förslaget innebär att det blir billigare att använda och surfa med mobiltelefoner i andra europeiska länder.

Den brittiska tidningen The Telegraph uppger att roamingavgifterna kan vara avskaffade om ett år. Det innebär att det blir billigare att använda och surfa med mobiltelefoner i andra Europaländer.

”Överens”

I tisdags ska 27 EU-kommissionärer ha röstat om förslaget i Bryssel för att hinna driva igenom det i tid till Europaparlamentet i maj.

– De var överens om att vi vid den här tiden nästa år kommer ha blivit av med de här avgifterna, säger en källa i Bryssel till The Telegraph.

Att slopa avgifterna är ett steg i arbetet att skapa en gemensam telekommarknad i hela Europa.

Enligt tidningen kommer tjänstemän under de kommande sex veckorna publicera ett detaljerat förslag.

När mobiltelefonabonnenten lämnar ett land kopplas telefonen automatisk från en operatör till en annan. Kostnaden blir ofta dubbelt så hög som den blir i det egna telenätet.

”Ett enormt framsteg”

Man har länge kämpat för att få ner utomlandspriserna för semesterfirare i Europa.

Om avgifterna avskaffas så kommer det underlätta för mobilanvändare att använda sina telefoner i andra EU-länder.

– Det här kommer göra det möjligt att betala i Sverige och sedan i stort sätt använda telefonen i hela Europa. Det blir samma priser inom hela EU. Det vore ett enormt framsteg om det blir verklighet, säger Peter Pettersson, Aftonbladets teknikexpert.

Enligt honom kan man i dag få betala omkring 400 kronor för att lyssna på en låt i Spotify med till exempel operatören Halebop eller Comviq när man är utomlands.

– Nu när nästan alla har en smartphone så är det som att köpa en bil utan hjul när man inte kan använda internetuppkopplingen. Meningslöst. Så det här är ett bra steg, säger Peter Pettersson. 

Operatören: ”Positivt”

Per Danielsson är presschef på telefonoperatören Tele2. Enligt honom ställer de sig positiva till förslaget.

– Vi är positiva till det som gör det lättare för våra kunder att använda mobildata i Europa. Att kunna surfa utomlands är bara positivt.

Hur skulle det påverka er som operatör?

– Det vi förlorar är marginellt. Kunderna kommer förhoppningsvis surfa mer i Europa och turister som kommer hit från Europa kommer använda vårt nät, säger Per Danielsson.

Enligt The Telegraph finns det omkring hundra olika telefonoperatörer i Europa – medan det i USA bara finns fyra.

– Syftet är att få en gemensam marknad, men om det innebär att vi får färre och starkare operatörer så är det bara bra, säger en källa till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM