Så hög blir skatten nästa år – där du bor

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi har listan på kommuner som höjer och sänker

6 kommuner sänker skatten och 46 kommuner höjer skatten nästa år.

Men Sveriges billigaste kommun lämnar skatten oförändrad.

Här är listan på hur din skatt blir nästa år.

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Aftonbladet Min Ekonomi har vänt sig till samtliga kommuner i Sverige och ställt frågan om kommunskatten höjs, sänks eller lämnas oförändrad nästa år, 2013.

Teknisk höjning

En stor majoritet av kommunerna lämnar skatten oförändrad, men många höjer också skatten. 46 av kommunerna svarar att de höjer skatten nästa år. I flera län är dock höjningen bara av tekniskt art. På flera håll tar kommunerna nästa år över hemsjukvården från landstinget, vilket innebär att kommunskatten höjs, men landstingsskatten sänks – i de flesta fall – lika mycket. I praktiken innebär det alltså att invånarna får samma skatt nästa år som de har i dag. Det gäller för de flesta kommuner i Blekinge, Dalarna, Norrbotten, Västerbotten och för några i Småland och Gävleborg.

Sex av kommunerna svarar att de sänker skatten nästa år. Fem av dessa kommuner ligger i Stockholms län – Österåker, Norrtälje, Stockholm, Värmdö och Sundbyberg – och den sjätte ligger i Värmland – Kils kommun.

Lägst skatt i Solna

Lägst kommunskatt i hela Sverige har dock fortfarande Solna kommun. Där ligger kommunskatten i dag och nästa år på 17,12 procent. En Solnabo med en inkomst på 25 000 kronor betalar cirka 1 600 kronor lägre kommunskatt än en person med samma inkomst i Arjeplog, som är den kommun som har en av de högsta skattesatserna i landet.

– Det är Solnabornas pengar vi är valda att sköta och en viktig princip är att vi inte tar ut mer i skatt än nödvändigt. Det är lätt att slösa med andras pengar, varför vi är särskilt noga med att ha ordning och reda i finanserna, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN