Läsarna: Så får du pengarna att räcka

MIN EKONOMI

Läsarnas bästa tips för en mager plånbok

Det är lön - snart. Tre dagar kvar, men många har inga pengar kvar.

Januari är en av de knepigaste månaderna när det gäller att få pengarna att räcka till.

Här är läsarnas bästa tips på hur de får pengarna att räcka!

Cirka 13 procent av aftonbladet.se:s läsare som svarade på frågan "Hur mycket pengar har du kvar från decemberlönen?" uppgav att de tvingats låna för att klara sig i januari. 27 procent säger sig inte ha ett öre kvar.

Men det går att klara ekonomin, även om man är ensamstående mamma med två barn, menar signaturen ”Kontrol”. I aftonbladet.se:s forum berättar hon hur hennes bruttolön på 13 500 kronor per månad räcker till för både henne och barnen.

– Jag har stenkoll på varende krona i min ekonomi. Inför varje årsskifte lägger jag upp ekonomin för kommande år i ett exelblad. Perfekt läge att kolla om det finns ställen att spara en slant. Billigare el, försäkring eller liknande.

Marginaler

Hon får medhåll av "Jens J". Han menar att en god planering är nyckeln till en ordnad ekonomi.

– Vi har planerat vår ekonomi så att vi helt enkelt inte räknar med hela vår inkomst, så vi får marginal. Ett planerat sparande är också helt nödvändigt, om valet är mellan att handla saker och spara så är spara alltid viktigare. Sen kan man ta av sparpengarna när man verkligen behöver köpa något.

Billig mat

"Kari" har smarta husmorstips att dela med sig av. Att skippa dyra krogsbesök och caféer, och i stället satsa på hemlagat är hennes melodi.

– Laga en korv- eller fiskgryta med potatis och rotsaker och ät på den i upp till tre dagar. Den blir godare för varje dag. Ät pasta med lök, tomater och tonfisk, också enormt billigt. Ta med matlåda till jobbet.

Att undvika onödig shopping är något som många också tipsar om. En av dem är signaturen "Toodliloo".

–Vi ser varje månad till att inte leva över våra tillgångar. Vi klarar av att spara cirka 6 000 i månaden. Problem uppstår väl inte om man inte shoppar som om lönen aldrig skulle ta slut, skriver hon.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM