Byt elbolag och tjäna tusenlappar

Sparar el Yvonne Roos, 69, är expert på att energispara. Skulle hon byta elleverantör skulle hon spara ytterligare några hundralappar.
Sparar el Yvonne Roos, 69, är expert på att energispara. Skulle hon byta elleverantör skulle hon spara ytterligare några hundralappar.

Svär du över elräkningarna?

Lugn, du kan enkelt spara tusenlappar genom att byta elbolag.

– Har du dyra elräkningar – byt elleverantör, säger elexperten Jakob Eliasson.

Villaägarnas riksförbund har rangordnat landets alla elbolag och räknat ut hur mycket du kan spara på att byta elleverantör. Och för den som i dag har skyhöga elräkningar finns det tusenlappar att tjäna.

– Beroende på vilket elområde du bor i kan du spara mellan 2 000 och 3 000 kronor varje år om du byter från den dyraste till den billigaste elleverantören, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarna.

”Var mer aktiv”

Genomsnittskunden, alltså den som i dag inte har det dyraste elbolaget, tjänar cirka 850 kronor på att aktiv byta till en billigare elleverantör.

– En del kunder är inte så aktiva som de kanske borde vara, därför kan bolagen fortsätta att ta ut höga priser för elen. Har du dyra elräkningar är mitt råd att du byter elleverantör, säger Jakob Eliasson.

Och det är enklare än du tror. Plocka bara fram din senaste elräkning. Där finns alla uppgifter du behöver när du kontaktar ditt nya elbolag. Den nya leverantören ser till att ditt avtal med den gamla leverantören sägs upp och meddelar din nätägare om bytet.

”Ska se över priserna”

Har du ett bundet avtal kan du behöva betala en uppsägningsavgift. Många gånger kan den vara så hög att det är bättre att vänta med bytet när avtalet löpt ut. 

Yvonne Roos, 69, utanför Stockholm är expert på att spara in pengar på elen. Hon har tjänat många tusenlappar på att bland annat isolera verandan, byta ut elementen och ersätta den gamla varmvattenberedaren.

Genom att byta elbolag till det billigaste i sitt elområde skulle hon kunna tjäna ytterligare 500 kronor om året.

– Jag har inte tänkt på att man även kan spara pengar på att byta elbolag. Nu ska jag se över priserna, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN