Betala – med ditt ansikte

Finskt företag lanserar ny betalmetod

Foto: Uniqul
Foto: Uniqul

De vill göra kreditkort, sedlar och mynt värdelösa.

Finska företaget Uniqul hävdar att de snart lanserar en metod där man betalar med sitt ansikte.

– Jag har svårt att tro att någon handlare skulle våga lita på den här metoden, säger Peter Pettersson, Aftonbladets teknikexpert.

Än finns bara en hemsida och en youtube-video som ytligt illustrerar hur tekniken ska fungera. På videon ses en man springa till en check in-disk på en flygplats, och en annan gå och handla i mataffären. Deras ansikten kommer sedan upp på skärmar med texten ”authorized” (godkänd), och en röst säger ”allt du behöver göra är att trycka på ok”. Finska Uniqul påstår att deras teknik, där man betalar med hjälp av sitt ansikte, i princip är färdigutvecklad.

Först i Helsingfors

I ett pressmeddelande hävdar de att betalmetoden snart rullas ut i Helsingfors, men inte vilka butiker det kommer att ske i eller i vilken omfattning. Där sägs också att det hela bygger på militära algoritmer där ens konto hos Uniqul länkas till ett betalkort, och att själva betalningen kan ske inom fem sekunder i samband med att ansiktet scannas av.

Vd:n Oscar Tuutti svarar via mail till Aftonbladet att ”vi kommer förmodligen att se systemet i användning under hösten”. Han vill inte gå in på exakt hur teknologin fungerar.

– Algoritmen fungerar genom att jämföra specifika punkter i ansiktet, utgångsläget är att nästan hela ansiktet har sina egna roller i identifieringsprocessen, skriver han.

Pin-kod komplement

Enligt Oscar Tuutti kan 96,8 procent av användarna identifieras säkert av programmet. Frågan är då vad som händer med övriga 3,2 procent, och om en person bestämmer sig för att odla skägg.

– Detta betyder inte att de resterande 3.2 procent av människorna inte skulle ha identifierats, utan de har inte kommit över säkerhetströskeln. Dessa människor måste ange sitt personliga PIN före de kan godkänna transaktionen. Detta kan hända till exempel i fall man registrerat sig i systemet utan skägg men "visar" sig för systemet med tjockt, utvuxet skägg. I dessa fall kan det alltså hända att algoritmens säkerhetströskel inte nås och man använder sitt PIN, skriver Oskar Tutti.

Enligt Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson har mjukvaran kring ansiktsigenkänning utvecklats mycket de senaste åren.

– Ett exempel är den teknik som Apple använder i Iphoto. Det programmet känna igen mina barn på tio år gamla bilder. Och USA använder sedan länge ett system där bilder på nyanlända kan matchas automatiskt med bilder på brottslingar i polisens register, säger han.

”Får se mer av detta”

Jonas Beskow forskar kring ansiktsigenkänning på KTH:
– Det här är en teknik som funnits länge och som blir allt mer robust. Vi kommer att få se mer av detta i alla möjliga sammanhang. Men ska man använda detta vid betalningar måste det finnas ett komplement. Konsekvenserna blir ju allvarliga om det skulle bli fel.

Klarar den teknik du känner till av att exempelvis skilja på tvillingar?

– Det kan bli problematiskt. Samtidigt går programmen efter andra parametrar än människor, säger han.
Peter Pettersson tror att steget till att använda teknologin för säkra betalningar är för långt än så länge.

– Visst, tekniken används, men det finns många luckor. Både kunder och köpmän vill ha hög säkerhet. Jag vill inte betala för någon annans varor, och jag har svårt att tänka mig att handlare vågar ta in det här i butikerna och lita på att de får betalt för sina varor, säger han.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN