Toys R Us ansöker om konkurs

Leksakskedjan Toys R Us ansöker om konkurs och stänger hela sin verksamhet i USA.
Många anställda drabbas, både i USA och i andra delar av världen.
Men butikerna i Sverige berörs inte.

Redan på onsdagen meddelades att det brittiska dotterbolaget i Toys R Us stänger alla sina hundra butiker. Bolagets förvaltare har inte hittat någon köpare, rapporterar brittiska medier. De brittiska butikerna kommer att hålla öppet tills det befintliga varulagret tömts, rapporterar Financial Times.

Har legat i luften

Det 70-åriga moderbolaget i USA befinner sig sedan i fjol i konkursskydd. Enligt Wall Street Journal har ledningen informerat de anställda om att alla de 700 butikerna i USA ska stängas eller säljas och kollapsen i hemlandet hotar uppemot 33 000 jobb, uppger tidningen.

Toys R Us butiksverksamhet har de senaste åren pressats hårt av nätförsäljning från till exempel Amazon men även tryckts tillbaka av lågpriskedjor som Walmart.

Enligt Wall Street Journal ska företaget läggas ned i flera europeiska länder, bland annat Frankrike, Polen och Spanien medan man planerar att sälja rörelsen i Kanada, Centraleuropa och Asien.

Sverige klarar sig

I Norden drivs 71 Toys R Us-butiker av den danska BR-ägaren Top-toy, med totalt omkring 4 000 anställda. Toys R Us-butikerna i Norden har hittills inte påverkats av butikskrisen i USA och Storbritannien.

– Danska Top-Toy som driver Toys R US i Norden är ett helt separat företag från Toys R Us Inc i USA och berörs inte av den aktuella situationen i USA och Storbritannien, skriver Lea Bruun Nielsen på Top-Toy till Aftonbladet.

I ett pressmeddelande lugnar butikskedjan sina kunder och anställda i Norden:

”De nordiska butikerna påverkas inte av situationen i USA och Storbritannien.” Det eftersom butikerna i Danmark, Island, Finland, Norge och Sverige endast körs under ett licensavtal med Toys R Us i USA.

Top-Toy följer nu utvecklinge i USA och Storbritannien.

– Men vi kan inte spekulera i hur framtiden ser ut för Toys R Us-märket. Det är upp till Toys R Us att kommentera, skriver Lea Bruun Nielsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN