Så undviker du betalningspåminnelse på semestern

Av: 

Josefin Westin

E-handel

Res inte bort i all hast - det kan stå dig dyrt.

Gå igenom din ekonomi innan.

– Var extra observant på de räkningar som är ganska dyra att missa, säger Fredrik Skärheden, kommunikationsdirektör på Lindorff Sverige.

I semestertider är det många som reser bort under långa perioder eller bara packar om hemma innan det är dags att bege sig på nästa utflykt.

Ta en stund innan och se över dina kommande räkningar.

– Var extra observant på de räkningar som är ganska dyra att missa, säger Fredrik Skärheden, kommunikationsdirektör på Lindorff Sverige.

Koll på förfallodatumen

Det är lätt att skjuta på den där tråkiga högen med papper och tänka att de är lång betalningstid. Men vissa räkningar har bara en veckas förfallotid.

– Det är så lätt att man missar det, drar i väg och stänger ner datorerna och är borta ganska länge. Man kanske inte har möjlighet att ställa om posten. Många räkningar har inte 30 dagar utan många kan falla bort efter en-två veckor, säger Skärheden.

Under förra året skickade Lindorff och andra företag ut 7,7 miljoner inkassokrav och många påminnelsekrav innan dess.

– Allmänna känslan är att vi får fler ärenden, fler samtal och högre arbetsbelastning under augusti-september.

Lägg in kommande betalningar

De allra flesta har även gjort till vana att handla mycket på nätet.

– Gå tillbaka i minnet och tänk på vad du har köpt under de senaste veckorna. De fakturorna kommer oftast inte i pappersform utan via Klarna till mejlen. Titta även i spamfiltret så att ingen faktura hittat dit.

Gå sedan igenom samtliga fakturor och lägg in betalningarna i internetbanken.

– Så är det gjort.


Bästa tipsen - så gör du - steg för steg:

1.     Gå igenom dina senaste köp, har du handlat i något i en e-handel på faktura? Eller har anlitat någon hantverkstjänst nyligen? Har du fått fakturan på mejlen eller posten? Ring annars och be att få betalningsuppgifterna innan fakturan kommer, för att lägga in betalningen i din internetbank redan nu.

2.     Aktivera autogiro på dina fakturor som du får regelbundet så sköter det sig själv. Har du studielån så är det en bra räkning att ha på autogiro, eftersom påminnelseavgiften är 450 kr.

3.     Har du varit, eller planerar du att besöka Stockholm eller Göteborg med bil? Missa inte att betala räkningen för trängselskatt. Oavsett hur litet beloppet är från början, kan det blir dyrt då tilläggsavgiften för en missad betalning är på 500 kronor.

4.     Får du en parkeringsanmärkning är det bara 8 dagars betalningstid, så för att inte riskera att den glöms bort – betala direkt. Innan du parkerar bilen för en längre tid, var säker på att du inte står parkerad på en städgata eller några andra regler som påverkar parkeringen när du är borta. 

5.     Vissa räkningar kommer års- eller kvartalsvis, gå igenom ifall du kan vänta dig en sådan under semestern.

6.     Gör mobilen till ditt bankkontor. Se till att du har internetbank och Bank-ID på mobilen, då kan du gå in och godkänna e-fakturor samt se till att det finns täckning för autogiron.

7.     Om du har svårt att betala en räkning, ducka inte för det! Ta kontakt med företaget som skickat räkningen och diskutera om det finns en lösning.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så enkelt är det att byta bank

ÄMNEN I ARTIKELN

E-handel