Så blir du miljardär – här är de rikaste i Sverige

Av: 

Sandra Kjellström

Ingvar Kamprad äger 655 miljarder kronor.
Ingvar Kamprad äger 655 miljarder kronor.

Sparande

Nu är de 178 stycken och äger tillsammans över 2 000 miljarder.

Miljardärerna i Sverige blir allt fler, visar Veckans Affärers lista.

Uppfyller du ett av sex krav kan du bli en i klubben.

Ingvar Kamprad, Ikea, Stefan Persson, H&M, Hans Rausing och Jörn Rausing, Tetra Laval, och Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson. Det är de mest förmögna personerna i Sverige, enligt VA, Veckans Affärers lista.

Totalt är de 178 stycken och enligt tidskriften äger de sammanlagt över 2 000 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som den svenska statsbudgeten för 2017, som ligger på ungefär 972 miljarder.

ANNONS

Kom igång med sparandet - Jämför olika sparkonton och hitta det som ger bäst ränta!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Sex kategorier av miljardärer

Och det finns en god chans att fler rika personer ansluter sig till sällskapet. Sedan förra året har nämligen 22 personer blivit miljardärer.

Att allt fler blir stenrika menar Veckans Affärer kan bero på digitaliseringen och globaliseringen, som gör att skalbara idéer kan få stor utdelning på kort tid.

Men hur blir du egentligen miljardär? Det finns sex svar på den frågan. VA delar nämligen in de rikaste personerna i några huvudkategorier.

Ärver du från en rik förälder eller släkting går det snabbast. Det har gjort 14 personer i Sverige till miljardärer de senaste fyra åren.

Investeringsproffs eller kreativ talang?

Att starta ett otroligt framgångsrikt techbolag har visat sig fungera bra internationellt. Hela 23 svenskar har blivit miljardärer på framgångsrika techbolag sedan 2012.

Sedan dess har också 27 personer satsat på egna företag och därmed lyckats spränga miljardgränsen.

Är du en fena på aktier och andra investeringar kan du satsa på att bygga upp din portfölj, så som sju investeringsproffs har gjort de senaste åren.

Eller är du mer kreativ går det också bra att ta tillvara på din talang. Martin ”Max Martin” Sandberg är en av få i den här kategorin som har byggt upp en miljardförmögenhet. Han och Zlatan Ibrahimovic.

Men den allra sista kategorin är kanske den viktigaste. Du ska inte tro att du blir miljardär i morgon, för de allra flesta som är det är äldre än 50 år. Så låt tiden gå så kanske det en dag blir din tur.

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Sveriges rikaste – alla 542 miljardärer

ÄMNEN I ARTIKELN

Sparande

Aktier