Så blir du miljardär – här är de rikaste i Sverige

Foto: Johnér Bildbyrå och Kai Rehn
Ingvar Kamprad äger 655 miljarder kronor.
MIN EKONOMI

Nu är de 178 stycken och äger tillsammans över 2 000 miljarder.

Miljardärerna i Sverige blir allt fler, visar Veckans Affärers lista.

Uppfyller du ett av sex krav kan du bli en i klubben.

Ingvar Kamprad, Ikea, Stefan Persson, H&M, Hans Rausing och Jörn Rausing, Tetra Laval, och Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson. Det är de mest förmögna personerna i Sverige, enligt VA, Veckans Affärers lista.

Totalt är de 178 stycken och enligt tidskriften äger de sammanlagt över 2 000 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som den svenska statsbudgeten för 2017, som ligger på ungefär 972 miljarder.

Sex kategorier av miljardärer

Och det finns en god chans att fler rika personer ansluter sig till sällskapet. Sedan förra året har nämligen 22 personer blivit miljardärer.

Att allt fler blir stenrika menar Veckans Affärer kan bero på digitaliseringen och globaliseringen, som gör att skalbara idéer kan få stor utdelning på kort tid.

Men hur blir du egentligen miljardär? Det finns sex svar på den frågan. VA delar nämligen in de rikaste personerna i några huvudkategorier.

Ärver du från en rik förälder eller släkting går det snabbast. Det har gjort 14 personer i Sverige till miljardärer de senaste fyra åren.

Investeringsproffs eller kreativ talang?

Att starta ett otroligt framgångsrikt techbolag har visat sig fungera bra internationellt. Hela 23 svenskar har blivit miljardärer på framgångsrika techbolag sedan 2012.

Sedan dess har också 27 personer satsat på egna företag och därmed lyckats spränga miljardgränsen.

Är du en fena på aktier och andra investeringar kan du satsa på att bygga upp din portfölj, så som sju investeringsproffs har gjort de senaste åren.

Eller är du mer kreativ går det också bra att ta tillvara på din talang. Martin ”Max Martin” Sandberg är en av få i den här kategorin som har byggt upp en miljardförmögenhet. Han och Zlatan Ibrahimovic.

Men den allra sista kategorin är kanske den viktigaste. Du ska inte tro att du blir miljardär i morgon, för de allra flesta som är det är äldre än 50 år. Så låt tiden gå så kanske det en dag blir din tur.

FAKTA

Sveriges rikaste miljardärer

 1. Ingvar Kamprad, Ikea: 655 miljarder

 2. Stefan Persson, H&M: 208 miljarder

 3. Hans Rausing, Tetra Laval: 102 miljarder

 4. Jörn Rausing, Tetra Laval: 57 miljarder

 5. Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson: 55 miljarder

 6. Melker Schörling, Securitas: 55 miljarder

 7. Finn Rausing, Tetra Laval: 54 miljarder

 8. Kirsten Rausing, Tetra Laval: 54 miljarder

 9. Fredrik Paulsen, Ferring: 53 miljarder

 10. Ane Uggla, AP Möller Maersk: 47 miljarder

Källa: Veckans Affärer (Hela listan finns här)

FAKTA

Så här blir du miljardär i Sverige

 • Ärv från en rik förälder eller släkting – Det har gjort 14 personer till miljardärer de senaste fyra åren, till exempel Carl Tham vars morbror är H&M:s Stefan Persson.

 • Starta ett otroligt framgångsrikt techbolag – Daniel Ek, grundartrion bakom Klarna, Mojang-grundaren Markus ”Notch” Persson har alla lyckats skapa techbolag som blivit internationella succéer. 23 svenskar har blivit miljardärer på framgångssrika techbolag sedan 2012.

 • Bli entreprenör – 54-åringen Torsten Jansson har grundat och är huvudägare i New Wave Group som säljer produkter under ett flertal varumärken, bland annat skor och accessoarer. Han och 26 andra entreprenörer har passerat miljardgränsen under de senaste fyra åren.

 • Bygg en portfölj med vassa investeringar – Genom sitt investmentbolag är Nils-Olov Jönsson storägare i säkerhetsbolaget Gunnebo liksom i Kopparbergs bryggerier. På sin webbplats stoltserar Vätterledens Investment med att de i snitt haft 32 procents tillväxt på eget kapital sedan 1969. Sammanlagt sju investeringsproffs har blivit miljardärer sedan 2012.

 • Utnyttja ditt kreativa geni – Martin ”Max Martin” Sandberg har haft 22 listettor på Billboard Hot 100 och byggt upp en förmögenhet på 2,1 miljarder. Han får sällskap av Zlatan Ibrahimovic i den här kategorin.

 • Väx till dig – Kom ihåg att medelåldern för en nybliven miljardär i Sverige är 50 år, det tar tid att nå dit.

Källa: Veckans Affärer