Här är 10 sajter du tjänar pengar på

Publicerad:
Uppdaterad:

Prisjägare kollar priset åt dig i butiken

Goda råd är inte dyra.

Många av de allra bästa råden är faktiskt gratis.

Du hittar dem på internet – och kan tjäna tusentals kronor på att följa dem.

Aftonbladet har letat upp de tio internetsajter som är bäst på att ge dig mer pengar i plånboken.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
EN BUTIKSSPION... Hempa Alexandersson, 25 år, är prisjägare åt sajten Pricerunner. Två gånger i veckan kontrollerar han fyra butiker i Stockholm som säljer vitvaror och hemelektronik. Sen kan kunderna jämföra affärernas priser på internet istället för att själva slösa tid på att springa runt i butikerna.

De flesta svenskarna betalar mer än de borde för el och telefonsamtal.

Många av oss köper onödigt dyrt när vi skaffar ny tv eller kylskåp.

Och vem lyckas hitta det allra lägsta priset på hemförsäkringen?

Problemet är att det finns omkring 170 elbolag, ett trettiotal telebolag, hur många tv-affärer som helst – och försäkringar är ju hopplösa att jämföra.

Men nu finns det hjälp.

Många prisagenter är inte så bra

De kallas prisagenter och finns på internet.

Genom att skriva in några uppgifter från teleräkningen kan man få veta exakt hur mycket billigare ett annat telebolag skulle bli. På en annan internetsida kan man få veta hur många hundralappar man faktiskt kan spara på att köpa den där boken i den billigaste butiken i stället för hos bokhandlaren runt hörnet.

Det finns tiotals prisagenter på nätet, men många är inte speciellt bra.

Vi har valt ut de bästa och vår favorit heter Pricerunner. Inte bara för att den är överskådlig och gör prisjämförelser på över fyratusen olika produkter inom ett tiotal kategorier – allt från dammsugare och kylskåp till bredbands-tv, golfklubbor och cd-brännare.

En stab av ”prisjägare”

Till skillnad från andra prisagenter nöjer sig inte Pricerunner med att kolla de priser som finns i affärerna på internet. Bolaget har också en stab av ”prisjägare” som springer runt i vanliga butiker med anteckningsblock i handen.

– Det kan ta ett par timmar att kolla alla priserna i en stormarknad, säger ”Hempa” Alexandersson, 25.

Han har vitvaror och hemelektronik på sin lott. Sedan ett drygt år tillbaka kollar han fyra butiker i Stockholm två gånger i veckan.

”Personalen var inte så hjälpsam först”

– I början var butikspersonalen inte så hjälpsam. Men nu tror jag de gillar Pricerunner. Det är för att många kunder kommer in och säger ”jag såg på Pricerunner att ni hade det här priset”.

Håkan Klingén är expert på att jämföra priser. På hans hemsida www.shoppingagenter.com finns alla Sveriges prisagenter listade. Han har gjort det till en sport att utnyttja lågprisjakten.

– Vissa butikskedjor lovar att de ska ha det lägsta priset. Har man köpt en vara hos dem och hittar man någon som är billigare får man dubbla mellanskillnaden tillbaka, säger han.

– Med hjälp av shoppingagenter har jag hittat vissa saker, till exempel dataspel, till halva priset i andra affärer. Då får jag det alltså gratis!

Erland Huledal

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM