Så kan du pruta ner din boränta

MIN EKONOMI

Mikael Widing: Jag sparar 1500 kronor i månaden

Är du medlem i TCO eller SACO?

Här är nya trumfkortet när du vill pruta på bolånet:

– Jag sparar enormt mycket pengar varje månad, säger Mikael Widing.

Riksbankens räntesänkning till minus 0,25 procent börjar gälla onsdagen den 25 mars. Då sänks den färdigförhandlade boräntan som två miljoner TCO- och SACO-medlemmar kan få hos SEB till 1,38 procent, långt under storbankernas listräntor.

”Som en buffert”

En TCO-medlem som redan har nappat, rekryteraren Mikael Widing hos fackförbundet Unionen i Västerås, säger:

– Jag sparar ungefär 1500 kronor i månaden på det här.

Vad gör du med alla pengar du sparar?

– Nu ska jag gifta mig, så det kommer väl till hands! Det är som en buffert, säger Widing, som har ett borättslån på knappt 1,3 miljoner.

Den färdigförhandlade tremånadersräntan hamnar under onsdagen på 1,38 procent, medan treårslånet hamnar på 1,56 procent. TCO- och SACO-medlemmar som vill teckna lånet måste samtidigt välja SEB som sin huvudbank, alltså samla sina bankaffärer där. Lånet måste dessutom amorteras.

”Många medvetna”

Torbjörn Bredin, kanslichef på TCO, berättar om bolåneavtalet som gäller sedan 2013 mellan SEB och TCO:

– Syftet från vår sida var inte att få kunder till SEB, utan att ge våra medlemmar något att utgå från. Går man till en annan bank kan man säga "detta är vad jag får av SEB, vad får jag för ränta av er?"

Han vet inte hur många TCO-medlemmar som har tecknat ett medlemslån, på grund av banksekretessen. Men han vet att många är medvetna om möjligheten:

– Vi har hört från flera banker att TCO:are hör av sig inför huvudförfallodagen och frågar vad de kan få för rabatt, utifrån SEB-nivån.

”Många tyckte det var svårt”

Räntenivån för TCO- och SACO-medlemmar bygger på SEB:s upplåningsränta, som de redovisar, plus en marginal på en procent. För närvarande alltså 1,38 procent.

– Vi såg att väldigt många tyckte att det var otrevligt och svårt att förhandla om sina bolån. Därför skrev TCO:s ordförande till åtta banker och frågade om det fanns intresse av att förhandla fram en generell rabatt. SEB visade intresse, säger Torbjörn Bredin.

Och Mikael Wedin är nöjd:

– Det är jättebra att TCO har gjort detta. Det visar ju bara att ju fler vi är desto mer kan vi påverka, och få ner priser.

ARTIKELN HANDLAR OM

SEB

Bolån