Ny Cadillac ska byggas i Trollhättan

MIN EKONOMI

Planerna kan ge lyft för fabriken - GM-chefen kan inte bekräfta

DETROIT

En helt ny modell från Cadillac ska byggas i Trollhättan, skriver den brittiska finanstidningen Financial Times i dag.

–Vi har inte tagit beslutet ännu, säger General Motors-chefen Bob Lutz till Aftonbladet på bilsalongen i Detroit.

Rykten om en liten Cadillac, avsedd för den europeiska marknaden och baserad på Saab 9-3, har förekommit i snart ett år.

Bilen skulle vara en lätt modifierad 9-3, med ny front och bakdel och vissa förändringar interiört. Den skulle byggas parallellt med 9-3 och 9-5 på det löpande bandet i Trollhättan och årsvolymen skulle vara mellan 10 000 och 20 000 bilar per år.

Produktionstillskottet skulle hjälpa Trollhättan ekonomiskt och sannolikt öka sysselsättningen – men inte vara någon garanti för fabrikernas framtid.

”Det är klart”

Hittills har varken GM eller Saab kommenterat uppgifterna, men nu påstår alltså den ansedda brittiska finanstidningen att allt är klart.

När Aftonbladet frågar GM-chefen Bob Lutz vill han inte bekräfta.

–Vi har inte tagit beslutet ännu. Saken diskuteras och vi kommer att gå ut med beslutet inom kort. Till dess kan du gissa lika bra som Financial Times, sa Lutz till Aftonbladet i natt svensk tid.

Nuvarande Saab 9-3 kommer att ersättas runt 2010. Enligt General Motors ska den nya Saab 9-3 och den nya Opel Vectra byggas i samma fabrik, kampen står mellan Trollhättan och Rüsselsheim. Det beslutet kommer också senare i vinter.

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM