Elräkningen blir dyrare

MIN EKONOMI

Staten lägger över miljönotan på din elräkning

Nu blir elräkningen ännu dyrare.

Staten lägger över miljönotan på dig.

Alla som köper el måste betala övergången till miljövänlig el.

Även de som redan i dag köper grönt.

Från och med första maj måste du som elkonsument köpa en viss mängd grön, förnyelsebar el, rapporterar Ekot. Beviset för att du gjort det kallas elcertifikat.

Alla måste betala avgiften, som ersätter de bidrag som tidigare delades ut av staten som morot för att locka fler att producera miljövänlig el.

400 kronor per år

För att miljömålen ska nås utan att anstränga statsbudgeten lägger staten alltså över miljönotan på din elräkning.

Och även de som i dag köper grön el måste betala den nya elcertifikatsavgiften. För dem blir det som att betala ett bidrag till omställningen till grönare elproduktion.

För en villaägare blir den extra avgiften ungefär 400 kronor per år. Du kan välja att själv ta hand om byråkratin att köpa in den mängd gröna elcertifikat du måste ha enligt lagen.

”Vi har en möjlighet att göra en vinst”

Gör du inte det tar ditt elbolag automatiskt hand om det hela och lägger på avgiften som en extra rad längst ner på räkningen.

Elräkningen blir dyrare och det blir ännu krångligare att veta vilket elbolag man ska välja.

För enligt Sveriges Radios Ekoredaktions undersökning av ett 20-tal bolag finns det nämligen stora skillnader mellan hur mycket extra de tar betalt för att sköta det här åt dig.

Hur mycket som är administrativa avgifter och hur mycket som är ren vinst på tjänsten vet bara bolagen själv. De allra flesta svarar som Peter Chudi, projektledare för elcertifikat hos elleverantören Graninge:

– Det är ju i det här mycket av kritiken mot systemet har kommit. Det är ett ganska krångligt system att administrera. I princip ger lagstiftaren oss en möjlighet att göra en vinst på det här, men vi har valt att inte göra det, säger han till Ekot.

Krångligare att välja rätt elleverantör

Birgitta Clemensson är rådgivare på Konsumenternas Elrådgivningsbyrå, som inför elcertifikatstarten utökat sin personal för att ta emot samtal från undrande elkunder. Hon misstänker att elbolagen kommer försöka ta ut en liten vinst på hanteringen av elcertifikaten.

Något som gör det ännu krångligare att välja rätt elleverantör.

– Naturligtvis, en sån här faktor till i beslutsprocessen försvårar, det är inte lätt att ta de här besluten. Framför allt handlar det om hur man värderar sin egen tid.

Peter Löwendahl-Nyrén

ARTIKELN HANDLAR OM