Ericsson föll 20 procent idag

MIN EKONOMI

Sänkta prognoser i delårsrapport utlöste nytt kursras

Telekomjätten Ericssons förlust för det andra kvartalet blev mindre än väntad.

Men nu sänker bolaget prognoserna och ökar nedskärningarna - ytterligare 5000 tjänster försvinner till nästa år.

Det framgick av bolagets delårsrapport som presenterades på fredagsmorgonen.

Den dystra prognosen fick aktiekursen att på några minuter rasa med 20 procent.

Resultatet före skatt för det andra kvartalet i år blev en förlust på 3,5 miljarder kronor. Enligt nyhetsbyrån Reuters hade analytiker räknat med en förlust på 4,0 miljarder kronor.

Samma period förra året blev förlusten hela 5,1 miljarder kronor.

Ericsson räknar med att helårsresultatet för 2002 blir en förlust. Och utöver det omfattande sparprogram som redan genomförs presenterades på fredagen nya sparåtgärder på ytterligare 10 miljarder kronor.

- Vi fortsätter att planera för att åter nå lönsamhet någon gång under 2003. Till följd av vår sänkta marknadsutsikt för året har vi intensifierat de kostnadsbesparingar som inleddes förra året och som nu nått avsevärt längre än väntat, säger Ericssons koncernchef Kurt Hellström i en kommentar.

Sänker prognosen för mobilförsäljning

Bolaget har i tidigare prognoser räknat med att mobilsystem, Ericssons viktigaste affärsområde, ska minska med 10 procent under året.

Men nu har prognosen sänkts ytterligare. I kvartalsrapporten skriver bolagsledningen att man räknar med att mobilsystem minskar med hela 15 procent under 2002.

Och även när det gäller den sammanlagda marknaden för mobiltelefoner under 2002 så sänker nu Ericsson prognosen ytterligare, från 400-420 miljoner sålda telefoner till 390 miljoner.

Ericssonaktier för 3,80

Ericsson är därmed något mer pessimistiskt än övriga tillverkare. Konkurrenterna räknar fortfarande med en totalmarknad på cirka 400 miljoner telefoner.

Det står nu dessutom klart att Ericssons planerade nyemissionen på 30 miljarder kommer att bli fulltecknad. Priset för de nya aktierna: 3,80 kronor.

Kolla själv

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM