Deklarationer spårlöst borta

MIN EKONOMI

Tusentals riskerar att få deklarera om

Tusentals deklarationer kan ha försvunnit hos skattemyndigheten.

Är du drabbad måste du deklarera igen - om du inte har sparat kopian.

Cirka 5,7 miljoner förenklade självdeklarationer har lämnats in i år.

Men alla har inte blivit registrerade. Några försvinner hos skattemyndigheten på grund av mänskligt slarv eller tekniska missöden.

- Det händer också att deklarationer inte kommer fram med posten, säger Bengtåke Johansson, tillförordnad regionskattechef i Gävle.

Tre kategorier

Mer än 100 000 svenskar har i dagarna fått ett brev med ett så kallat föreläggande från skattemyndigheten. I den gruppen finns tre kategorier:

De som struntar i att deklarera.

De som skickar in deklarationen för sent.

De vars deklaration har slarvats bort.

Om du har fått ett föreläggande trots att du skickade in deklarationen i tid är den försvunnen. Då måste du själv ta kontakt med skattemyndigheten.

Måste göras om

- De personer som drabbas får skicka in kopian i stället. Har de inte sparat den måste deklarationen göras om, säger Martin Pernheim, informatör vid skattemyndigheten i Göteborg.

Ingen vet exakt hur många deklarationer som försvinner, eftersom Riksskatteverket inte för någon statistik. Aftonbladets rundringning till olika regionkontor tyder på att det handlar om flera tusen.

I Gävleborgs och Dalarnas län har 4 000 personer fått föreläggande. Av dem har 20-40 hört av sig och meddelat att de redan skickat in deklarationen.

I Eksjö har omkring 150 personer fått föreläggande. Ett tiotal har hört av sig.

Privatpersoner som lämnar in deklarationen för sent riskerar en förseningsavgift på 500 kronor. Om deklarationen kommer in efter 1 augusti höjs den till 2 000 kronor.

- Men personer som säger att de skickat in deklarationen i tid och som bedöms som trovärdiga slipper avgiften, säger Martin Pernheim.

Viktiga datum

Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM