Bensinpriset kan gå upp till 30 kronor

MIN EKONOMI

Nationalekonom varnar för bunkring i krigstider

Priset på en liter bensin kan stiga till 30 kronor.

Irak-krisen kan leda till stora politiska omvälvningar i Mellanöstern.

Då finns det risk för att den dryga tian bensinen redan kostar i dag tredubblas, varnar professorn i nationalekonomi, Marian Radetzki.

- Det kan bli omåttligt stora konsekvenser för oljemarknaden, säger professor Marian Radetzki till Norrländska Socialdemokraten.

Han är råvaruexpert och professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Två saker har och kan få stark inverkan på bensinpriset.

Det ena är strejken i Venezuela som lett till en minskning av produktionen på mer än två miljoner fat om dagen. Hela världens produktion är på cirka 75 miljoner fat.

Det andra är risken för krig med Irak och vad som kan komma att hända med oljeproduktionen i Irak och länderna runt Irak.

Det leder till att alla vill bunkra inför ett eventuellt bortfall av oljeproduktion, vilket höjer priset, enligt Radetzki.

Utdraget krig värsta scenariot

Marian Radetzki ser ett i värsta scenario ett krig i Mellanöstern som drar ut på tiden och en politisk oro som sprider sig till grannländerna.

- Det värsta som kan hända är en politisk revolution i Saudiarabien där kungahuset trängs undan och fundamentalister tar makten och inte har intresse av att exportera olja till västerlandet. Då kan det bli omåttligt stora konsekvenser för oljemarknaden, säger han.

Simone Söderhjelm, TT

ARTIKELN HANDLAR OM