Strejkvarsel i påskveckan

Total arbetsnedläggelse från Skärtorsdagen

5 000 i strejk – LAGOM TILL PÅSK Förhandlingarna mellan Handelsanställdas förbund och Svensk handel har strandat. Nu läggs ett strejkvarsel, mitt i påskveckan.
5 000 i strejk – LAGOM TILL PÅSK Förhandlingarna mellan Handelsanställdas förbund och Svensk handel har strandat. Nu läggs ett strejkvarsel, mitt i påskveckan.

Handelsanställdas förbund varslar om strejk från första april.

– Egentligen skulle vi vilja lägga ett varsel mot Svenskt näringsliv och inte mot Svensk Handel, men det kan vi inte, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Handels Lars-Anders Häggström.
Handels Lars-Anders Häggström.

Cirka tre miljoner löntagare ska få nya kollektivavtal i år. För två miljoner av dem går avtalet ut redan den 31 mars men hittils har bara Unionen och Sveriges Ingenjörer fått nya avtal.

Strandade samtal

Sedan en tid tillbaka kärvar förhandlingarna inom industrin och i helgen låste sig förhandlingarna mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel helt.

I väntan på att Industrin ska bli klar med sina vägledande förhandlingar har Svensk handel inte lämnat något nytt bud, utan stått kvar vid det ursprungliga nollbudet.

Lars-Anders Häggström är mycket kritisk mot att industrin inte lyckats komma överens om nya avtal och därmed blockerat övriga branschers förhandlingar.

– I förra avtalsrörelsen förbjöd Svenskt Näringsliv vår motpart Svensk Handel att skriva på det avtal som vi var överens om, nu får Svensk Handel inte ens förhandla. Svenskt Näringslivs agerande är ett sabotage mot den svenska modellen.

Sätta press

Handels drag är varsel om strejk med start på skärtorsdagen. Varslet omfattar drygt 5200 anställda på knappt 80 arbetsplatser.

Enligt Lars-Anders Häggström är syftet att sätta press på motparten att börja förhandla på allvar.

– Vår uppgift är att uppnå ett så bra avtal som möjligt får våra medlemmar och det är vår målsättning att lyckas med detta innan det nuvarande avtalet går ut. Vi tvingas nu att varsla för att få fart på förhandlingarna.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN