Egen ”piga” slår hemtjänst

Privatekonomi

Pensionärer kan tjäna tusenlappar på skatteavdrag för privata hushållsnära tjänster

NÄR INTE HEMTJÄNST RÄCKER Carl-Erik Törngren från Buckarby Seniorservice röjer hos Ingrid och Reinhold Nilsson i Tärnsjö. ”Jag brukar ta 300 kronor i timmen plus moms, men ibland städar jag för samma pris med moms. Det beror lite på hur mycket de äldre kan betala”, säger Carl-Erik.

Foto: Foto: Pernilla Wahlman

Fyra timmar hemtjänst – eller åtta för samma pris?

Pensionärer som väljer privat städning kan få både mer hjälp och lägre pris, visar Mer för pengarnas granskning.

– För mig handlar det om att få mattor piskade och fönster putsade, sånt som kommunen inte gör, säger Ingrid Nilsson, 80.

Ingrid Nilsson och hennes man Reinhold bor i egen lägenhet i lilla Tärnsjö utanför Sala. De tillhör en växande skara äldre som anlitar privata företag för att få hjälp i hemmet.

– Vi får bara städat var tredje vecka av kommunens hemtjänst, säger Ingrid. Och då städar de bara två rum och köket. Vi har fyra rum och då blir det ju bara städat var sjätte vecka, det blir för smutsigt.

– Hemtjänsten putsar inte heller fönster, de är rädda för arbetsskador. Och de drar inte ut tunga mattor. Men vi vill kunna ha mattor på golvet.

Drar av hälften

I våras hittade Ingrid företaget Buckarby seniorservice, drivet av Carl-Erik Törngren. Där beställde hon en rejäl städning med fönsterputs, och betalade 1 000 kronor.

– Av det kan jag dra av 500 kronor för hushållsnära tjänst när jag deklarerar, säger Ingrid Nilsson.

Efter första juli är det ännu enklare, då ska fönsterputsaren eller städaren dra av ”pigavdraget” direkt på fakturan. En städfirma som tar 300 kronor i timmen kostar då 150 kronor – och i många svenska kommuner ligger hemtjänstens timtaxa en bra bit över 200 kronor. Och den kostnaden ger inte skatterabatt.

Vingåker i Sörmland toppar listan över dyr hemtjänst: timtaxan är 395 kronor. För pensionärer i kommunen blir det långt under halva priset om de anlitar en privat städfirma – eller omvänt räknat, mer än dubbelt så många städtimmar för samma pris.

De som kan utnyttja skatteavdraget är i första hand de äldre som klarar sig med enklare omsorg. Maxtaxan för hemtjänst är densamma i hela Sverige, 1 712 kronor i månaden. Upp till det beloppet går det ofta att tjäna pengar på privat städhjälp.

Mer städat

I kommuner där hemtjänsttaxan är 200 kronor i timmen räcker maxtaxan till åtta och en halv timmes kommunal hjälp. Hittar man en städfirma som tar 300 kronor i timmen före skatteavdraget får man drygt elva timmars hjälp för samma pris.

– Pensionärer ska absolut använda detta om det blir ett billigare alternativ, säger Guy Lööv,

socialpolitiskt sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation, PRO.

– Samtidigt tycker vi att utvecklingen är olycklig. Det vore bättre om kommunerna sänkte sina taxor. Nu gör många tvärtom, höjer taxan för att de vill att enklare insatser ska skötas med hushållsnära tjänster.

Men för Ingrid Nilsson i Tärnsjö handlar det inte i första hand om pengar, hemtjänstens timtaxa är låg i Heby kommun där hon bor.

– Man får det man behöver gjort och så vet man vem som kommer. För 20 år sedan gjorde hemtjänsten mycket mer, i dag är det bara de lättare tagen de sköter. Och det är ju oftast de tunga jobben man behöver hjälp med, säger Ingrid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Flytta ditt bolån enkelt med bankID – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi