Måste mina döttrar, 8 och 14 år, deklarera?

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Läs deklarationschattet med Annika Creutzer

Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.se.
Foto: LOTTE FERNVALL
Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.se.

Moderator säger: Välkomna till deklarationschatten med Annika Creutzer.
Magda säger: Hej, i min 2005 års deklaration, då jag sålde min halva av huset, drog jag ej av rep.kostnader på 12000 kr. Får jag rätta till den nu? Mvh:Magda
Annika Creutzer säger: Ja, men inte i årets deklaration. Skriv till Skatteverket att du vill göra om 2005 års deklaration och att detta är anledningen. Då får du hjälp med detta. Du kan riva upp deklarationer fem år bakåt i tiden.
karl säger: hej! Är student som sommarjobbar på annan ort än där jag studerar och är skriven. Så undrar vilka avdrag jag kan göra och i vilken kolumn jag ska fylla i? Betalar ingen hyra på den ort jag arbetar under sommaren. MVH Karl
Annika Creutzer säger: Under Avdrag-tjänst finns en ruta för tillfälligt arbete. Där får du göra avdraget. Det är 105 kr om dagen i en max en månad om du inte får något traktamente. Och 105 kr per dag för hela tiden du är på den nya arbetsorten för bostadskostnad i schablonavdrag. Har du en hyreskostnad får du dra av den i stället.
mattias säger: Kan jag använda rot-avdraget på deklaration om fakturan betalades efter 8 dec –08, i så fall var i deklarationen?
Annika Creutzer säger: Rot ska inte tas upp i årets deklaration. Rot ingår i hushållsnära tjänster fr o m 8 dec 2008 men ska deklareras först i nästa års deklaration.
Ingrid Areling säger: Hej Annika, Jag läste att man ska deklarera Ericsson-aktier /split/om man har gjort andra affärer. Jag har sålt tre Billerud aktier för 166 kr och deklarerat dem på K4 blankett. Jag har missat att deklarera Ericssonaktier. Jag har lämnnat in min pappersdeklaration. Har det stor betydelse? Vad kan jag i så fall göra? / Mvh Ingrid Areling
Annika Creutzer säger: Jag tror att du kan ta det lugnt. Du borde ha fyllt i en nolla för Ericsson eftersom du slipper denna deklaration. Om du hade deklarerat elektroniskt kunde du ha tagit upp din deklaration igen och gjort detta. Möjligen fastnar din deklaration i någon automatisk granskning och utbetalning av ev överskott kan försenas så att du inte får pengarna redan till midsommar.
Ida säger: Om man pendlar med egen bil 114,4 km ToR varje dag i två månader=40 dagar (nov-dec). Hur ska jag räkna då? Räknar man året till den 31/12 eller 31/1? Har jag rätt rätt att dra av något? MVH Ida
Annika Creutzer säger: Du får bara räkna december. Avdraget är 18:50 per mil. Om du inte har några andra resekostnader under året tror jag inte att du kommer över gränsen 8 000 kr. Det är bara reskostnader över denna gräns som ger avdrag.
vesna säger: Kan skatteverket kräva kvitton (skolböcker osv) på summan jag lagt till på övriga kostnader? vad skulle hända ifall jag inte har kvar dom?
Annika Creutzer säger: De kan kräva kvitton. Har du inga kan avdraget underkännas.
Anders säger: Mina döttrar 8 & 14 har fått deklarationsblanketter, måste dom lämna in deklaration?
Annika Creutzer säger: Ja. Men troligen räcker det för dem att godkänna deklarationen per telefon eller sms.
Pekka Söderström säger: Får man dra av något för pantbrev som man tog i fastigheten som jag har sålt förra året?
Annika Creutzer säger: Ja.
Peter säger: Hej Annika, jag är bosatt i ett annat land än Sverige sedan snart två år tillbaka (dock skriven i Sverige). Därför har jag inte tjänat några pengar på svensk mark sedan dess. Ska jag ändå skicka in deklarationen? Hur då?
Annika Creutzer säger: Det finns övergångsregler för när man inte längre behöver skatta i Sverige om man flyttat ut. Har du fått en deklarationsblankett ska du troligen deklarera. Kanske har du en fastighet i Sverige? Det finns dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och olika länder som reglerar hur olika inkomster ska beskattas.
Jenny säger: En dum fråga kanske, men om man deklarerar på nätet och lämnar kontonummer, får man pengarna tidigare då?
Annika Creutzer säger: Ja. Det är en förutsättning för att du ska kunna få dina pengar till midsommar. Det kommer de allra flesta att få som gör som du.
Carolina säger: Kan man skicka in en K10-blankett separat via brev, samtidigt som man sms:ar eller deklarerar på internet?
Annika Creutzer säger: Nej. K10 finns på nätet. Det är allt på nätet eller allt på papper som gäller.
Madelaine säger: Om jag har flyttstädat mitt hus 2009. Skall jag söka Hushållsnära tjänster avdrag nu eller på 2009 deklaration(2010)?
Annika Creutzer säger: Det arbete som utförts i år ansöker du för nästa år.
Cecilia säger: Jag förhandsbokade förra året en bostadsrätt. Betalade en handpenning och för tillval, totalt ca 100 000 kr. Lämnade den åter. Går förlusten att dra av någonstans?
Annika Creutzer säger: Jag är osäker men tror att du kan deklarera det som en kapitalförlust. Kolla med Skatteverket.
peter säger: Hej, om man inte har kvar sin avräkningsnota från ett aktieköp, hur går jag tillväga då? Hycklar in ett pris?
Annika Creutzer säger: Vet du när du köpte aktien kan du få fram den kurs som gällde denna dag. Vänd dig till bolagets IR-avdelning. Om det är relativt nära i tiden hittar du historiska kurser på olika börssidor på nätet.
Slipsen säger: Den första november 2007 stod jag skriven i en kommun, men bara ett par dagar efter flyttade jag till en annan och bodde där under hela 2008. Trots det får jag skatta i den kommun jag bodde 1/11 -07. Finns det inget sätt att ändra på detta?
Annika Creutzer säger: Det tror jag inte du kan ändra på. Men fråga Skatteverket.
krister säger: Hej, om man via arv fått en lägenhet i Spanien och sålt den hur deklarerar man den? Vi har ju betalat vinstskatt i Spanien, det kan väl inte vara meningen att man ska betala skatt 2 gånger? mvh krister
Annika Creutzer säger: Nej, du ska inte behöva skatta två gånger. Du kan skriva under övriga upplysningar hur mycket skatt du har betalat i Spanien. Hur reglerna är exakt mellan Sverige och Spanien vet jag inte, kolla med Skatteverket.
olivia säger: Vi bor på en jordbruksfastighet och har lämnat NE och förenklat årsbokslut med ett underskott sen vi köpte gården och flyttade hit. Vi har ett par egna hästar. Våra vänner (flera stycken) som är i samma situation säger att det inte behövs dessa bilagor utan bara den vanliga deklarationen. De har aldrig lämnat näringsbilagor. Vad är det som gäller?
Annika Creutzer säger: Jag tror att era vänner har rätt. De flesta som har näringsverksamhet klarar sig med bara den vanliga blanketten. Men kontrollera med revisor eller Skatteverket.
Maria Norge säger: Hej Annika! Vi har jobbat i Norge i 9 månader. Måste vi ta med det på deklarationen och på så vis skatta i Sverige också? Mvh/Maria Tisleidalen Norge
Annika Creutzer säger: Jag tror att du i detta fall bara ska skatta i Norge. Men kolla med Skatteverket för säkerhets skull.
Dubbelt boende säger: Har jobbat på annan ort (50 mil hemifrån) under okt-dec 2008. Gäller samma avdrag (105 kr per dag) som för studenten som skrivit ovan? Anställningen var 4 månader projekt (okt-jan) och hur är det med reseersättning hem för samma period. Om jag deklarerar detta, måste det göras pappersvis eller går det även elektronisk väg?
Annika Creutzer säger: Det gäller samma för dig som för studenten ovan. Du kan deklarera elektroniskt. Du bör kunna göra avdrag för hemresor med billigaste färdmedel.
Per W säger: Hej, har sålt en tomt som jag fått i gåva. Givaren i sin fick tomten som gåva. Vilket är ingångsvärdet. 1976 vid första gåvotillfället var taxvärdet 20.000 kr. Är det det som är ingångsvärdet? Tacksam för svar.
Annika Creutzer säger: Nej, det är det som betalades för tomten som är ingångsvärdet. Det är bara om köpet gjordes före början av 50-talet som ingångsvärdet ska beräknas på taxeringsvärdet.
Moderator säger: Här kommer sista frågan.
Martin RG säger: Hej Annika! Jag förstår inte riktigt det här med uppskov. Det är tydligen sista året med lägre beskattning, på något sätt...? Jag har ärvt aktier i Astrazeneca, men inte sålt några ännu. Berör det här med uppskov mig? (Jag ärvde aktierna innan jag var myndig 1999.) MVH Martin
Annika Creutzer säger: Mellan 1999 och 2001 kunde man få uppskov med kapitalvinster som uppstod vid aktiebyten. Dessa uppskov kan vara bra att ta fram när man gjort förluster så att man kan kvitta bort förlusterna. Någon deadline har jag dock inte hittat. Är du osäker på hur stora uppskov du har kan du kontakta Skatteverket. Dessa uppskov har alltså inte kopplade till en eventuell försäljning av aktierna i bolaget.
Moderator säger: Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka frågor! Nästa onsdag är jag tillbaka och svarar på andra frågor kring privatekonomin.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN