Nu ska den energisnåla snabbare få lön för mödan

Privatekonomi

Ny teknik kommer göra räkningen mer exakt

I sommar införs månadsvis avläsning av hushållens elförbrukning. Redan nu är 4,7 miljoner fjärravläsbara elmätare installerade. Den nya tekniken öppnar för mätning per timme.

Kravet enligt dagens ellag är avläsning en gång om året. Kunden betalar efter en uppskattad förbrukning.

Från den 1 juli ska avläsning ske en gång i månaden.

– Om du till exempel byter kylskåp och sätter in ett som drar mindre energi eller slår av tevens stand by-läge, syns det redan efter en månad på din elräkning, säger Roger Husblad, biträdande chefsjurist på Energimarknadsinspektionen.

Hur intelligenta mätarna är, hänger på hur mycket företagen är beredda att satsa. En del satsar direkt på timmätning, trots att det inte krävs än. Andra låter sådana tjänster, och andra funktioner, komma med tiden.

– I ett första steg innebär elmätarreformen att man får faktura på faktiskt förbrukning på månadsbasis. Men egentligen sker mätningen per timme vilket gör att vi redan nu tittar på en tjänst som ger hushållen möjlighet att följa sin förbrukning per timme, säger Anna Lidberg, kommunikationsansvarig för mätarbytet hos Fortum Distribution.

Enligt branschorganisationen Svensk Energi återstår det en halv miljon elmätare att installera. Den samlade investeringen för elnätsföretagen blir 10–15 miljarder kronor.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi