Storaffär gör Ica helsvenskt

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Så påverkar affären kunderna

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

Matjätten Ica blir helsvenskt sedan investmentbolaget Hakon Invest köpt 60 procent av aktierna av nederländska Royal Ahold.

Kostnad: 20 miljarder kronor.

”Det är en bra affär för alla aktieägare inklusive Ica-handlarnas Förbund”, skriver Peter Berlin, styrelseordförande i förbundet.

På måndagsmorgonen offentliggjorde Hakon Invest att man köper 60 procent av aktierna i Ica av nederländska Royal Ahold för 20 miljarder kronor. Hakon Invest ägde tidigare 40 procent av aktierna och blir nu alltså ägare till hela matvarujätten.

Ica blir i och med köpet ett direktnoterat bolag på Stockholmsbörsen.

Delar ut miljarder

I samband med köpet redovisade även Ica sin kvartalsrapport. Matkedjan redovisar en vinst före skatt på 812 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2012. Det kan jämföras med vinsten på 853 miljoner kronor motsvarande period 2011.

Företaget föreslår att aktieägarna ska få dela på 2 miljarder kronor i utdelning för 2012.

Hakon Invest meddelade på måndagen även att man nu byter namn till Ica-gruppen. Hakon Invest ägs till 67 procent av Ica-handlarnas Förbund. Sedan tidigare äger bolaget bland annat Hemtex, Kjell & Co och Cervera.

"Skapar bästa förutsättningarna"

”Förvärvet av resterande aktier i Ica innebär att vi säkrar ägandet i Ica för framtiden. Härigenom skapar vi de bästa förutsättningarna för såväl Ica som för den enskilde handlaren samtidigt som vår roll som huvudägare tydliggörs. Det är en bra affär för alla aktieägare inklusive Ica-handlarnas Förbund”, skriver Peter Berlin, styrelseordförande i förbundet.

För kunderna kommer köpet inte att få någon direkt påverkan. Ica kommer att fortsätta sitt samarbete med Ahold, som bland annat innefattar inköp av varor.

Kundernas insamlade bonuspoäng påverkas inte heller av köpet.

Inte heller upplägget med fria Ica-handlare kommer att förändras.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN