Problem för Samsung inför nya släppet

MIN EKONOMI

Kan inte leverera telefonerna de lovat

1 av 2 | Foto: Samsung har stött på leveransproblem inför släppet av nya telefonen.

I helgen släpper Samsung sin nya telefon S4 som ska ta upp kampen mot Apples Iphone.

Men redan innan släppet har den sydkoreanska mobiltillverkaren stött på problem.

Klockan 10 på lördag förmiddag, svensk tid, släpper Samsung sin nya telefon S4. Mobiltillverkaren hoppas att den nya telefonen på allvar ska konkurrera ut Apples Iphone.

– De har planerat släppet länge och telefonen kommer ut i butik samma tid över hela världen, förutom i Sydkorea där den släpps på fredag, säger Jonny Malmlöf, pressansvarig på återförsäljaren Phone House, som förväntar sig stort intresse bland de svenska konsumenterna.

Tomma lager

Men redan innan telefonen ens är släppt har Samsung stött på problem. Den sydkoreanska mobilleverantören har tillverkat för få telefoner.

– Vi har haft problem med att fylla upp våra lager, eftersom förbokningarna har varit fler än vi väntade oss, säger Lee Don-Joo, PR- och säljchef för Samsungs mobiler, till AP.

De tomma lagren drabbar främst den amerikanska marknaden, där flera butiker har tvingats skjuta upp försäljningsstarten.

Även försäljningen online väntas drabbas, och kunderna kan komma få vänta längre än planerat på sina telefoner.

– Våra leveranser påverkas inte av förseningarna i USA, vi kommer att ha S4 som planerat i butik på lördag. Det kan eventuellt få konsekvenser i Sverige på längre sikt men det återstår att se, säger Jonny Malmlöf.

Styr telefonen med ögonen

Den nya Samsung S4 påminner i storleken om föregångaren S3, men innehåller en mängd nya funktioner. Bland annat en funktion som gör att du kan bläddra och scrolla i skärmen med hjälp av dina ögon. Telefonen är nämligen utrustad med en ögonrörelsedetektor, som också pausar filmklipp om du vänder blicken bort från telefonen.

Försäljningsstarten har föregåtts av en enorm PR-kampanj, bland annat lyser Samsung upp operahuset i Sydney i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM