Här är yrkena det inte lönar sig att plugga till

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Det lönar sig att plugga vidare efter gymnasiet om du vill ha en hög lön.

Men det gäller bara för vissa jobb.

Här är yrkena det lönar sig – och inte lönar sig – att plugga till.

Institutet för privatekonomi på Swedbank och Saco har analyserat 16 utbildningsgrupper för att svara på frågan om det lönar sig att studera vidare efter gymnasiet. I analysen har akademikernas situation tre, sex och trettio år efter examen jämförts med industriarbeternas situation motsvarande antal år i yrket.

Och svaret är att utbildning lönar sig.

"Djupt oroande"

Men för några akademikergrupper tar det väldigt lång tid innan köpkraften efter skatt, studielån och nödvändiga utgifter är högre än den genomsnittlige industriarbetarens. Det gäller framför allt för gymnasielärare, socionomer, bibliotekarier, kommunalanställda sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Både tre och sex år efter sin examen hade de yrkesgrupperna en disponibel inkomst som var lägre än industriarbetarna.   

Gymnasielärare är även den grupp som haft svagast löneutveckling både i kronor räknat och i jämförelse med industriarbetaren.

– Den senast undersökta kullen gymnasielärare har inte kommit bättre ut än sina äldre kollegor, och har därmed tappat jämfört med både övriga grupper och industriarbetaren. Det är en djupt oroande utveckling för en yrkesgrupp som har en nyckelroll för landets framtid, säger Gunnar Wetterberg, Saco.

30 år efter examen har dock samtliga akademikeryrken mer kvar i plånboken efter att alla avgifter är betalda än industriarbetarna.

Jurister bäst betalda

De bästa betalda akademikerna är juristerna i privat sektor. Sex år efter sin examen tjänar de i genomsnitt 40 520 kronor i månaden. Även civilingenjörer, civilekonomer och systemvetare i privat sektor har löner över 35 000 kronor sex år efter examen vilket är nästan 10 000 kronor mer än motsvarande nivå för en industriarbetare, som tjänar 25 260 kronor efter sex år i yrket.

Rapporten visar dock att löneavståndet mellan de bäst betalda akademikergrupperna och industriarbetarna sjunker. Industriarbetarna har den femte största utvecklingen av nettolönen de senaste åren, av de 16 yrkesgrupper som jämfördes.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN