Experter: Bind din ränta nu

avFredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksbanken väntas höja reporäntan under tisdagen

Foto: Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
på tiden Victoria Widerstrand, 32, har nyss bundit lånen på familjens villa i Hässleholm. ”Vi gjorde det för en vecka sedan. Jag såg att tremånadersräntan börjat stiga, och tyckte det var dags.

Nu blir det dyrare att bo – igen.

Mycket talar för att bolånen snabbt kan bli betydligt dyrare än väntat.

– Det kan vara idé att binda åtminstone en del av sina lån, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Så mycket kan kostnaden öka. Klicka på bilden för en större version.

I morgon väntas Riksbanken höja reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent – med en höjning av den rörliga räntan som följd.

– Det är inte läge att binda för att göra en optimal ränteaffär, det skulle man ha gjort redan i somras. Däremot kan det vara idé att binda delar av lånen om man vill begränsa ränterisken, säger Gunilla Nyström.

”Bra affär”

Fler höjningar under året är sedan länge väntade, men mycket talar nu för att Riksbanken ökar takten. Det skulle i så fall innebära att den rörliga räntan snabbare än väntat stiger från dagens nivå på runt 3,30 procent.

– Jag tror att reporäntan ligger på 2,75 i slutet av året. Då kommer en bunden bolåneränta på 3,49 procent att vara en bra affär, säger Gunilla Nyström.

Hon får medhåll av Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar:

– Det är svårt att säga i vilken takt räntan kommer att höjas, men den kommer att stiga. Känner man en viss oro så är det inte fel att binda en del av sina lån.

– Alternativet är att spara en del, sätta undan mellanskillnaden upp till

sex procent som en buffert, säger Elisabeth Hedmark.

Om Riksbanken beslutar sig för en snabbare höjning kan reporäntan mycket väl ligga på 3,30 procent i slutet av 2012. Det skulle i så fall ge en rörlig ränta på cirka 5,43 procent.

”Utgå från ekonomin”

Den som har ett lån på två miljoner kronor sparar då cirka 190 kronor i månaden på att binda halva lånet på två år.

– Vid årets slut räknar vi med att reporäntan ligger på 2,25 procent. Men det finns inga enkla svar på hur man ska göra. Var och en får utgå från sin egen ekonomi, säger Erika Pahne, familjeekonom på Swedbank.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM