Rond tre i vodkabråket

MIN EKONOMI

"Vi visste att de inte skulle ge sig"

Turerna kring Absolut vodka och Purity vodka är nu inne på rond tre.

Nyligen lämnade The Absolut Company in ännu en stämningsansökan i USA mot konkurrenten.

– Självfallet kommer vi att bestrida anklagelserna, säger Puritys grundare Thomas Kuutanen.

Senaste nytt i tvisten, som pågått i drygt ett år, är att Absolut vodka nu ifrågasätter att mikrobryggeriet Purity vodka har registreringen ”The Spirit of Sweden Purity Vodka” i USA. Purity använder denna slogan både på flaskan och i sin reklam.

– Vi är inte särskilt förvånade, det hör till spelets regler att de vill trötta ut oss. Mer eller mindre varje vecka kommer det ett brev till oss med ny information, säger Thomas Kuutanen, Puritys master blender och grundare.

Han berättar att Purity vodka, som enda företag någonsin, fick den prestigefyllda utmärkelsen Grand Vodka Master för tredje året i rad i förra veckan.

”Kvalitet slår kvantitet”

Purity vodka finns representerat i dryga 20 länder, med störst fokus på den amerikanska marknaden, och har enligt egen utsago vuxit med 10 procent varje månad de senaste två åren.  

– Min övertygelse är att kvalitet slår kvantitet, och trots rättsprocesserna ser vi positivt på framtiden. Någonting håller på att hända på vodkamarknaden. Vår hantverksmässiga ekologiska vodka tillhör ett nischsegment som växer kraftigt – och det är många som har ögonen på oss. Därför att det viktigt att vi slåss för vår sak.

Paula Eriksson, informationschef på The Absolut Company, menar att ingenting nytt tillkommit i frågan.

– Jag vet inte varför de tar upp det här nu. Det är samma stämningsansökan som ligger kvar sedan tidigare. Att de väljer att gå ut med det här igen kanske hänger samman med priset de vann i förra veckan.

Förtegen

Hon är förtegen om Absoluts hållning.

– Vi brukar inte kommentera pågående processer. Att hävda IP-rättigheter är ett högst normalt förfarande från vår sida, det vill säga när man som vi har ett globalt varumärke. Nu avvaktar vi domstolsförhandlingarna.

Thomas Kuutanen:

– Våra jurister kommer att återkomma med ett svar. Självfallet kommer vi att bestrida anklagelserna och hävda vår rätt till vårt varunamn.

Sedan tidigare pågår två mål i Sverige mellan de två spritproducenterna, ett i tingsrätten och ett i marknadsdomstolen. Det förra handlar om att Purity anklagar Absolut för varumärkesintrång, den senare om att Absolut anklagar Purity för att fara med osanning i sin reklam där de bland annat kallar sig ”världens mest prisbelönta” vodka.

ARTIKELN HANDLAR OM