”Strunta i digitalboxen”

Så ser priserna ut för streaming via nätet jämfört med traditionell digital-tv

Många konsumenter har inget val och måste använda en traditionell digital-tv-leverantör.

För dem som däremot har tillgång till snabbt bredband ger Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson ett råd:

– Det är dags att strunta i digitalboxen och köp streamad tv i stället. Det är mycket billigare.

De senaste åren har en lång rad nya leverantörer dykt upp på tv-marknaden – Voddler, Netflix, HBO, och Viaplay. Alla säljer tv-utbud via nätet i stället för den traditionella vägen via kabel, antenn eller parabol.

– Den största skillnaden mellan det gamla och det nya är priset. Om man vill ha ett bra film- och sportutbud kan man få betala 750 kronor i månaden med vanlig digital-tv, om man vill kunna titta på två olika tv-apparater. Streamat via nätet kostar en bråkdel, säger Peter Pettersson.

”Utlämnad åt parabol”

För att man ska kunna nyttja de nya streaming-tjänsterna krävs dock att man har en dator eller surfplatta och en snabb uppkoppling – antingen via mobilt eller fast bredband.

– Man måste ha en stabil uppkoppling på en bit över 2 Mbit för att bilden inte ska hacka. Bor man på ett ställe där man varken har fiber eller bra mobiltäckning är man utlämnad åt parabol eller Boxer, säger Peter Pettersson.

Nätet mer flexibelt

Om man har tillgång till ett snabbt bredband går det att se det mesta som tidigare bara gick att se på traditionell tv. SVT sänder numera direkt via SVT Play – och filmer och fotbollsmatcher finns också tillgängliga på nätet.

– När man väl har bredband blir allt billigare och mer flexibelt. För normalanvändaren är det inte svårt att koppla in tv:n till datorn, och man slipper lång bindningstider och dyra kortavgifter, säger Peter Pettersson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN