Bankerna sänker sina boräntor

MIN EKONOMI

Storbankerna säger att de tänker följa Riksbankens räntesänkning – och sänka sina bolåneräntor.

Alla storbankerna lovar sänkning redan nu.

– Från och med i morgon sänker vi tremånadersräntan med 16 punkter, säger Henrik Westman, presschef på Handelsbanken.

Reporäntan styr i stor utsträckning den ränta bankerna betalar på sina lån. Därför påverkar reporäntan indirekt den ränta bankerna i sin tur ger på bolånen till sina kunder. När reporäntan sänks följer som regel bolåneräntorna efter. Sambandet är störst när det gäller lån med rörlig ränta eller med kort bindningstid.

”10 punkter”

Aftonbladet har pratat med fem av de största bankerna efter Riksbankens besked i dag om sänkning av reporäntan med 0,25 procentenheter. Alla lovar att de nu kommer att sänka sina bolåneräntor – eller har redan sänkt sina räntor. Hittills har marknadsräntorna sjunkit marginellt.

– Från och med i morgon sänker vi tremånadersräntan med 16 punkter till 2,66 procent, säger Henrik Westman på Handelsbanken.

”Skulle tro att de sänks”

SEB:s presschef Anna Helsén lovar en sänkning av bankens boränta med tre månaders bindningstid.

– Vi går från 2,87 procent till 2,72 procent, det vill säga 0,15 procentenheter, säger Anna Helsén till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea sänker också den korta bolåneräntan – med 10 punkter. Sänkningen sker imorgon, enligt ett pressmeddelande. SBAB sänker alla räntor med upp till fem års bindningstid. Mest sänker de tremånadersräntan – med 0,16 procentenheter.

ARTIKELN HANDLAR OM