Börshajen: Så sparar du ihop till en miljon

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Att ha en miljon kronor på kontot är mångas dröm.
Men hur tar man sig dit?

Börshajen och miljonären Andra Farhad delar med sig av sina bästa tips.

När börsen störtdyker är det många som passar på att investera för att förhoppningsvis ha gjort ett klipp i framtiden. För många är sparandet på börsen ett sätt att bygga upp till en bättre pension eller till en förmögenhet. Att spara för att bli rik är populärt, en sökning på Google på ”hur sparar man ihop en miljon” ger över fem miljoner träffar.

– Alla som börjar sparar någon gång har som mål att se en miljon kronor på kontot. Det var också det som var mitt mål! Men sen insåg jag ganska snabbt att man tror att man drivs av pengar, men det är inte så utan det är makten att förändra som är drivkraften, säger Andra Farhad, vd för Börshajen, tidigare sparexpert i TV4 och författare till boken Haja Börsen.

Spara till ekonomisk trygghet

Om sparmålet är få en bättre pension eller att bli miljonär, då får man också vara beredd på att det tar tid.

– Om man siktar på miljonen måste man tänka långsiktigt, det tar tid. Man kan jämföra det med att gå till gymmet, att lyfta en hantel en gång räcker inte för att få biceps.

Att starta från noll och ha som mål på en miljon kräver både tid och tålamod, men inte nödvändigtvis stora inkomster menar Andra Farhad.

– Tjäna pengar kan alla göra, men man måste lära sig att förvalta pengar, för det handlar om att lära sig ett beteende. Nyckeln handlar inte om hur mycket du tjänar utan hur mycket du gör av med, säger hon.

Själv investerade hon på börsen som tonåring och blev miljonär vid 21 års ålder, men hennes sparresa långt tidigare, när hon som nioåring började spara sin veckopeng på 10 kronor.

– Jag kommer inte från pengar, jag är inte född med pengar, men jag kan bygga en ekonomisk trygghet för mig själv, säger Andra Farhad.

Det första man bör göra på resan för att spara ihop till en förmögenhet är att se över se över sina inkomster och utgifter, samt om det finns något som det går att dra ner på för att skapa ett utrymme för ett sparande.

– Det man ska komma ihåg är att det inte är vad man börjar med utan att man börjar spara som är det viktiga. Det är bättre med små kliv i rätt riktning för att börja, säger Andra Farhad.

Fördela riskerna

Även om man vill investerar i aktier eller fonder är det viktigt att se till att det finns pengar lättgillgängligt på ett sparkonto.

– När man placerar i börsen kan det gå upp och ner. Därför är det bra att ha en buffert som man kan plocka av när man behöver utan att man ska behöva sälja av, säger Andra Farhad.

Genom att använda sig av finansinstitutens sparrobotar eller själv placera pengar i aktier och fonder varje månad ger högre avkastning än sparkonto med nuvarande ränteläge. Ett vanligt riktmärke är att börsen historiskt sett har en årlig avkastning på 7 procent, men det i sig garanterar givetvis inte framtida avkastningar. När man går in på börsen är det viktigt att ta ställning till de olika risker som kan vara förknippat med en viss aktie, en bransch eller till specifika länder.

– När man sparar så långt fram i tiden då har man råd att ta mer risk, börsen svänger mycket kortsiktigt, de senaste hundra åren har börsen alltid gått upp över tid. Har man en sparhorisont på 5-10 år då har man råd att ta mer risker. Men om det är pengar som man ska ha om två år, då ska de sitta på ett räntekonto.

Spara brett

Andra Farhads fördelar själv sina investeringar över olika sektorer, kontinenter och flera branscher för att minska riskerna för portföljen ifall en bransch eller ett specifikt bolag dippar på börsen.

– Är man osäker på vad man ska köpa så kan man investera i globala indexfonder, en fond som har lite av hela världen, det är en bred fond. Sen finns det även indexfonder och aktiefonder och småbolagsfonder. Det handlar mycket om att gå efter sitt eget intresse, säger Andra Farhad.

Att förvalta sina pengar handlar mycket om att se över sina investeringar och för att investera i sådant man själv är intresserad av kan underlätta när man börjar investera i börsen, menar Andra Farhad.

– Det är viktigt när man investerar att man håller sig informerad om hur det går. Själv är jag inte så intresserad av läkemedel till exempel, jag tycker inte att det är så kul och jag har svårt att begripa mig på språket. Så jag satsar på teknik och fastigheter. Man får utgå från sig själv. Det finns inget magiskt recept utan det är väldigt individuellt.

Sätt ett mål

Men framförallt när det kommer till sparande gäller det att tänka ut vad målet med sparandet är.

– Man ska sätta ett mål, vad är det att bli rik? Mitt mål var att jag inte vill behöva oroa mig för något eller att inte behöva låta ekonomin styra vad jag säger ja och nej till, säger Andra Farhad.


Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu