Gasum varnar för stopp för ryska leveranser

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2022-05-18

Statskontrollerade finländska Gasum varnar för att det kan bli stopp för leveranser av rysk gas i veckan. Arkivbild
Statskontrollerade finländska Gasum varnar för att det kan bli stopp för leveranser av rysk gas i veckan. Arkivbild

Gasum ser en reell risk för att naturgasleveranserna från ryska Gazprom Export stryps i veckan, skriver det finländska gasbolaget i ett pressmeddelande.

Stoppet kommer troligen sent på fredagen den 20 maj eller på lördagen den 21 maj.

Bolaget säger att man kommer att förbereda sig för situationen tillsammans med kunder och myndigheter som ansvarar för nödlager för gas.

Under sommaren kommer Gasum försöka säkra tillgången på gas till sina finländska naturgaskunder med gas från andra källor via gasledningen Balticconnector. Bolaget varnar dock för att överföringskapaciteten i denna ledning är begränsad, vilket kommer göra det till en utmaning att få gasen att räcka till.

Gasum är ett helstatligt finskt gasbolag, som i fjol hade en omsättning på drygt 16 miljarder kronor, och driver ett nätverk med tankstationer för flytande gas för tunga transporter. De har även sju biogasanläggningar i Sverige.

Bolaget meddelade i tisdags att man kommer stämma Gazprom Export inför skiljedomstol för kontraktsbrott sedan den ryska leverantören krävt betalt i rubel eller via en särskild betalningsmekanism, vilket Gasum anser strider mot ingångna avtal.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu