Fed höjer styrräntan i USA – högsta höjningen på 28 år

Amerikanska centralbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter – den största höjningen på 28 år.

Fler höjningar är att vänta, tror Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

– Det kommer också få följder för svensk ekonomi, säger han.

Fed, den amerikanska centralbanken, meddelade på onsdagen den senaste höjningen av styrräntan.

Hela 0,75 procentenheter – den största höjningen i landet sedan 1994.

Men beskedet var inte oväntat och kommer inte ha någon större bäring på de finansiella marknaderna, enligt Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

– Men däremot är USA fortfarande världens största ekonomi. Allt som sker där är väldigt viktigt också för Sverige som är en liten, öppen ekonomi som är beroende av vad som händer i omvärlden, säger han.

”Måste agera”

Feds besked visar på centralbankens fokus att få ner den höga inflationen och att fler höjningar kommer att ske i snabb takt.

– Det kommer i förlängningen dämpa den ekonomiska utvecklingen i USA och det kommer också få följder för svensk ekonomi, säger han.

Inflationen i USA är nu på 8,6 procent. Feds mål är att få ner den till 2 procent inom loppet av två år.

– Men enligt deras bedömning här och nu är inflationen alldeles för hög och man måste agera då och agerar man inte så kommer man inte nå de där målet 2024, det är ju därför man gör de här höjningarna, säger han.

Hur påverkar det här oss i Sverige?

– Man kan se det här som ett varningstecken eller en indikation på vad riksbanken kan komma att göra härnäst. Där har vi och de flesta synen att riksbanken också kommer strama åt ganska snabbt.

Men Andreas Wallström tror inte att riksbanken kommer att presentera riktigt lika stora höjningar som Fed.

– Men ändå med 50 punkter beräknas man höja nästa gång. Det kommer att bli kärvare tider för svenska hushåll också till följd av detta, säger han.

Har underskattat inflationsutvecklingen

Riksbanken väntas ge sitt nästa besked den 30 juni. Enligt Andreas Wallström har riksbanken likt Fed underskattat inflationsutvecklingen och kommer nu behöva höja relativt mycket, sannolikt med 0,5 procentenheter.

– Och därefter faktiskt fortsätta höja vid varje möte under nästan ett års tid, vilket gör att kortare räntor, alltså räntor på löptider under ett år och som till exempel den rörliga bolåneräntan, kommer stiga i ganska snabb takt under de kommande 12 månaderna, säger han.

Enligt Andreas Wallström är det framförallt de bundna bolåneräntorna som gått upp och nu kommer den stora uppgången ske kring de rörliga bolåneräntorna.

– Fundera på hur stora lån man har och om man eventuellt ska binda, för det är en stor osäkerhet även om de flestas bedömning är att det är en stor uppgång just nu och vi kommer inte få så mycket ränteuppgång nästa år och 2024, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu