Musk: Tiden mogen för EU-beslut om autopilot

Av:  Henrik Samuelsson/TT

Snart utan någon vid ratten? En nybyggd Tesla rullar ut från företagets tyska fabrik vid invigningen i våras.
Snart utan någon vid ratten? En nybyggd Tesla rullar ut från företagets tyska fabrik vid invigningen i våras.

En del bilar är snart så bra på att köra själva att EU ska kunna besluta om nya regler. Det hävdar Tesla-chefen Elon Musk.

Bilarna från den amerikanska tillverkaren har en ”autopilot” som ska möjliggöra att de navigerar själva i alla trafikmiljöer. Än så länge är dock tekniken bara på teststadiet, och endast utvalda kunder i Nordamerika har tillgång till en beta-version av självkörningen.

I och med en uppdatering som kommer snart ska Teslas autopilot klara sig helt utan kartor, och kunna framföra bilen baserat på bara vad den ”ser”, alltså med kameror och sensorer.

Men lagar och regler är inte anpassade efter den snabba teknikutvecklingen, så Tesla har sagt att autopiloten än så länge måste förbli begränsad i EU. Nu börjar den dock bli så bra att Musk tror tiden är mogen att be Bryssels myndigheter att uppdatera regelverket. ”Vi är nära den punkt där det känns vettigt att lägga fram något som EU:s beslutsfattare kan titta på”, skriver han på Twitter.

Konkurrenten Mercedes har en självkörningsvariant på väg ut i nya modeller i sommar, men den är bara godkänd för väldigt specifika förhållanden på tyska motorvägar.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu